Від заниженої ціни на оренду землі бюджет України недоотримав $60 млн, –  народний депутат
Від заниженої ціни на оренду землі бюджет України недоотримав $60 млн, – народний депутат

Від заниженої ціни на оренду державних земель бюджет країни недоотримав за рік $60 млн. Про це у своїй колонці на сайті biz.nv.ua написав народний депутат України Ярослав Маркевич.

Нагадаємо, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) не може зобов'язати Україну зняти мораторій на продаж землі. Видати таку директиву ззовні в принципі неможливо, тому що Україна суверенна держава.

Ярослав Маркевич наголосив, що ця цифра стосується тільки зареєстрованих в Земельному кадастрі державних земель, а таких, за станом на початок 2018 року, всього – 25%.

Тобто, що відбувається з іншими 75% держземель сільгосппризначення, а це більш ніж 7,5 млн га, – невідомо. За даними НАБУ, через корупцію в земельній сфері держава зазнала збитків на суму понад 450 млн грн. І це тільки дані про втрати понад 7 тис. га з 25 кримінальних проваджень. Таких випадків може бути багато", – наголосив народний депутат.

Також він зазначив, що сьогодні доступ до 10,4 млн га державних земель належать «обраним» особам, тому тисячі гектарів української землі роздаються «потрібним» організація або людям за хабарі.

Народний депутат наголосив, що земельний банк важливий для будь-якого фермера або аграрного холдингу і тому вони змушені існувати в цьому «чорному ринку». За його словами, тому чесний фермер змушений використовувати обхідні маневри, щоб отримати землю.

Він зауважив, що дуже часто земельна корупція – це не просто «дати комусь хабар», а й, іноді, навіть вбивства.

У тіньовому ринку землі дуже добре себе почуває кримінал і тут він пов'язаний з правоохоронними органами. Якщо, наприклад, є невизначений статус землі, то будь-яке рішення, будь-який суд або слідчий може накласти арешт на цю землю. А потім приїжджають ділки, щоб скосити і прибрати урожай. Таких випадків десятки, а то й сотні на всю країну. Особливо, коли починають збирати урожай", – написав Маркевич.

Також він вважає, що мораторій створює «чорний ринок», напприклад, Національна академія аграрних наук України (НААН), яка, за його словами, володіє 465,3 тис. га землі.

 Та водночас один із найбільших латифундистів продовжує дотуватися з бюджету, попри заяви керівництва НААН про те, що із загального фонду держбюджету фінансуються виключно державні некомерційні наукові установи – науково-дослідні інститути і науково-дослідні станції. Куди йдуть гроші за оренду землі, залишається тільки гадати. Звичайно, в листопаді минулого року в НААН заперечили інформацію про те, що вони заробляють на тіньовому використанні своїх с/г земель. Але цей факт залишається фактом", – наголосив Маркевич.

Також він згадав і про землі Міністерства оборони.

Це – ще один приклад земель у так званому «постійному користуванні», які невідомо ким і як використовуються. Зокрема, Міноборони вело справу в суді про незаконність укладеного договору оренди земельної ділянки Тарутинського полігону загальною площею 885 га вартістю 24 млн гривень, яка в 2007 році була надана в користування комерційній структурі для вирощування сільськогосподарської продукції. Але такий полігон не єдиний, просто в цьому випадку гроші не потрапили навіть у "потрібну" кишеню", – написав народний депутат.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 червня 2018
В Україні стрімко зростає вартість оренди земель
Розмір орендної плати за землі по Україні зріс до 19,28% від нормативної грошової оцінки, що на 43,95 млн грн дозволить додатково наповнити...
21 червня 2018
Мораторій на продаж землі знецінює її орендну вартість, – експерт
Мораторій на продаж землі в Україні має вкрай негативний вплив на економіку, на інвестиції, на малий і середній бізнес, а також знецінює її нинішню...
23 січня 2016
Знецінюється оренда землі — Мартинюк
Державне агентство з питань геодезії, картографії та кадастру України (Госгеокадастр) ініціює перегляд договорів оренди сільгоспземель державної...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...