В Україні відновлять виробництво амофосу
В Україні відновлять виробництво амофосу

Вперше з 2014 року в Україні почнуть виробляти амофос. Про це повідомляє Інфоіндустрія.

Нагадаємо, російський виробник міндобрив пішов з українського ринку.

В 2017 році імпорт амофосу склав 226 тис. тонн, з них 3 тис. тонн — з Центральної Азії. «Титан» виробляв до 11 тис. тонн амофосу щомісячно і міг забезпечити приблизно третину поживання. 

Після анексії Кримського півострову і відходу «Кримського Титану» до Російської Федерації, в Україні не вироблявся амофос. Весь обсяг амофосу імпортувався. 

В 2018 році Адміністрація Президента ввела санкції проти окремих юридичних та фізичних осіб — резидентів РФ. Власне, під санкції попали виробники фосфорних добрив. Ситуація вела до критичних змін, наразі, альтернативи російським джерелам для повного забезпечення добрив немає. Єдиний вихід — поновити власне виробництво та вдатись до ризикованого і занадто дорогого імпорту готових добрив із Сербії, Тунісу та Марокко.

Дніпровськй завод мінеральних добрив, що розташований у Каменському прийняв виклик, хоча завод тривалий час не виробляв амофос NP 12:52 (раныше поставки велись переважно на експорт), але була закуплена сировина (фосфорити, сірчана кислота та аміак) і вже стартує виробництво. Ще до кінця червня завод обіцяє першу товарну продукцію.

За інформацією, весь обсяг виробництва липня (10 тис. тонн) вже викуплено. Вже від трейдерів ця продукція пропонується по ціні від 16500 грн/т, вагон з доставкою. Паралельно із ДЗМУ запустився і Сумихімпром, що виробляє діамофоску. Таким чином, українські заводи прагнуть замінити імпортну продукцію на українському ринку своєю, але обсяги виробництва, поки що, дуже незначні.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...