98% вирощеної в Україні органіки йде на експорт
98% вирощеної в Україні органіки йде на експорт

Українці хочуть споживати органічну продукцію, але не мають такої можливості. 98% вирощеної в Україні органіки йде на експорт. Про це розповів гендиректор ТОВ Ріттер Біо Агро та ТОВ Дедденс Агро Віктор Щербачук на міжнародній конференції Коло Вінценза. Майбутнє Карпат, передає Gazeta.ua.

Нагадаємо, ухвалення законопроекту про органічне виробництво відкриє аграріям нові ринки збуту.

Усього вирощують 1% сертифікованої органічної продукції з усієї, а це 450 тис. га.

«Попит на органічну продукцію є. Я почав вирощувати її у 2013 році. Зрозумів, що малину, полуницю, нут, цукровий буряк реально виростити і без хімії. Ми дійшли до того, що розробили урожайність не нижчу за хімічну. З гектара збираємо 5 т пшениці, 7 т кукурудзи, 2 т льону, 5-7 т вівса», - каже Щербачук.

В Україні фермери, які хочуть вирощувати натуральне, залишені напризволяще.

«У Німеччині на 1 га дають 400 євро дотацій від держави, Китай виділив цілий острів на вирощування такої продукції і на гектар виділили по $50 тис.  дотацій. В Україні на початку розвитку нашого підприємства ми втратили 150 тис. євро, бо довгоносик поїв нам увесь засіяний буряк. Але в таких випадках важливо не зупинятися. У перспективі плануємо збирати 50 т буряка з га», - додав він.

Органіку за кордоном можна продавати у 5 разів дорожче.

Знаю, що одна українська компанія вже продає молочні продукти у Дубаї. Що стосується карпатського регіону, то тут у більшості вирощують продукти екологічно чистими, але продають як звичайні і на цьому втрачають, - говорить Щербачук.

Для розвитку бізнесу на вирощуванні органічної продукції у Карпатах радить об'єднатися усім дрібним підприємцям, а з боку держави має бути створений єдиний орган сертифікації і єдиний контролюючий орган.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 вересня 2018
Українське зерно вишукує органічний ґрунт – скільки та куди виробники продають чистого зерна?
Цього року українські аграрії, ймовірно, не порадують нас черговим рекордом урожаю та, відповідно, експорту. Згідно з прогнозом Мінагропроду, урожай...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...