В Україні не задіяно 7 млн га екологічно чистих земель для органічного виробництва, – «Укрсадпром»
В Україні не задіяно 7 млн га екологічно чистих земель для органічного виробництва, – «Укрсадпром»

Площа світових органічних сільськогосподарських земель становить 57,8 млн га, з них близько 400 тис. га – в Україні. За цим показником ми посідаємо 20-те місце в світі. Про це ідеться в останньому річному звіті «The World of Organic Agriculture-2018», повідомляє Асоціація «Укрсадпром».

Нагадаємо, що в Україні створили оновлюваний рейтинг агрокомпаній, які спеціалізуються на органіці.

У повідоменні йдеться, що сертифіковані органічні площі в Україні займають біля 1% в структурі сільськогосподарських угідь України.

Що стосується глобального органічного садівництва, то тут фіксується стійке зростання насаджень плодово-ягідних культур. Згідно з даними за 2016-й рік, сумарна площа багаторічних насаджень у світі перевищує 4,5 млн га, з них під різними органічними ягодами – 56 тис. га, полуницею – 9 тис. га, зернятковими і кісточковими плодами – 255 тис. га, яблуками – 83 тис. га, грушами – 15 тис. га, абрикосами – 23 тис. га, черешнями та сливами – по 16 тис. га, персиками і нектаринами – 11 тис. га, а горіхами – 574 тис. га.

Органічне вирощування плодів, ягід та горіхів набуває в Україні все більшої популярності. Загальна динаміка у нас теж свідчить про поступове зростання площ багаторічних насаджень. Зараз в Україні вони займають 5000 га. Під зернятковими та кісточковими плодами – 2500 га, ягодами – 630 га, полуницею – 170 га, волоським горіхом – 290 га, фундуком – 40 га, іншими горіхами – 50 га", – пишуть аналітики «Укрсадпрому».

Вони зазначають, що в Україні розвивається експорт органічної продукції садівництва.

У 2017 році вітчизняні виробники експортували органічні плоди та ягоди, зокрема заморожену лохину й чорницю, свіжі яблука, бузину, березовий сік, ядра волоського горіха, обліпиху, заморожені ожину, шипшину, суницю, журавлину, глід, брусницю та малину, а також концентрат яблучного соку. Основними споживачами органічної продукції садівництва з України стали держави Європейського Союзу", – зазначають експерти.

Також повідомляється, що наша держава нині на початку становлення сучасного органічного садівництва, володіючи значним невикористаним потенціалом у цьому напрямі.

В Україні залишаються незадіяними для виробництва органічної продукції значні площі екологічно чистих земель (понад 7 млн га)", – зазначають фахівці.

І додають, що органічна продукція, особливо плодово-ягідна, користується найбільшим попитом в країнах ЄС, США і Канаді. Тому найперспективнішим на даний час для України виглядає зосередження на вирощуванні органічних фруктів (яблук, ягід, горіхів та ін.), які є традиційними у нас і популярними у всьому світі.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 серпня 2018
Садівники попросили захисту в Порошенка
Група народних депутатів підтримали ініціативу Асоціації «УКРСАДПРОМ»  врегулювати ситуацію на ринку переробки фруктів та підписали...
22 липня 2018
Україна рекордно наростила експорт плодів і ягід у 2018 році
За підсумками першого півріччя 2018 року Україна експортувала плодово-ягідної продукції на суму $100 млн., що на 59% більше, ніж за аналогічний...
21 червня 2018
Ухвалення законопроекту про органічне виробництво відкриє аграріям нові ринки збуту
Сьогодні важливим завданням є врегулювання чинного законодавства України в сфері органічного виробництва, яке поки що недосконале та не відповідає...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...