Населення зменшило заготівлю м’яса на 18 тис т — експерт
Населення зменшило заготівлю м’яса на 18 тис т — експерт

Україна все більше переходить на промислову продукцію замість підсобних господарств та власних городів. Про це на сторінці у Facebook розповідає директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, Україна потрапила до ТОП-10 країн із найбільшими витратами на продукти.

Тенденція зменшення доходів від підсобного господарства продовжується. Так загалом доходи українців від цього зменшилась у 2017 році на 14%. Черговим підтвердженням тенденції, яка стає сталою, є статистика за січень-травень цього року, яка показує зменшення виробництва продукції тваринництва, як то м’яса, молока та курячих яєць.

Дорошенко зазначає, що населення зменшило заготівлю м’яса на 18тис т, або на 3,5%, молока на 83 тис т, або на 3%, яєць – на 23млн шт або на 0,8%. Загальне виробництво м’яса та молока за п’ять місяців поточного року також знизилось.

Але необхідно відмітити, що за цей час зросла частка промислового виробництва, порівняно з минулим роком: м’яса – на 0,8%, молока – майже на 3%, а курячих яєць – більш ніж на 5%.

Тобто ми йдемо світовим шляхом заміщення продукції, яка виробляється для себе та надлишок продається. Це добре через те, що запускає ринкові механізми. Якщо люди, навіть у важкий час відмовляються тримати господарство, то це говорить про її економічну недоцільність. Їм важко конкурувати з масовим виробництвом через великі витрати, - зазначає експерт.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...