Китай вивчає можливість імпорту української черешні
Китай вивчає можливість імпорту української черешні

В Україні розпочала роботу місія Китайської народної республіки з оцінки системи держконтролю за виробництвом черешні. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Нагадаємо, Китай хоче інвестували в альтернативну енергетику України $2 млрд.

Свою роботу китайські інспектори розпочали із зустрічі у Держпродспоживслужбі, яка відбулася під керівництвом заступника Міністра аграрної політики та продовольства з питань європейської інтеграції Ольги Трофімцевої і голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи та за участю директора Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Андрія Челомбітка, заступника начальника Управління фітосанітарної безпеки – начальника відділу карантину рослин Вадима Чайковського та начальника Управління міжнародного співробітництва Ольги Шевченко.

Українська сторона ознайомила китайських колег із функціями та повноваженнями Держспоживслужби та її територіальних органів.

Очікується, що під час роботи місії КНР в Україні буде зроблено аналіз фітосанітарного ризику української черешні під час експорту до КНР, а також відпрацьований проект протоколу фітосанітарних вимог на експорт цієї продукції на китайський ринок.

Також планується, що представники КНР відвідають Запорізьку, Херсонську і Дніпропетровську області, де ознайомляться з особливостями вирощування, зберігання, пакетування черешні та фітосанітарними процедурами, які здійснюються територіальними органами Держпродспоживсдужби при проведенні контролю у рамках формування експортних партій черешні.

Ольга Трофімцева, вітаючи представників місії в Україні, наголосила на важливості для України поглиблення співробітництва з Китаєм в агропромисловому секторі, зокрема в сфері торгівлі сільськогосподарською продукцією.

За словами заступника міністра, зараз українські фрукти та ягоди постачаються в понад 30 країн світу, в тому числі в країни ЄС, і попит на них постійно зростає. Це свідчить про визнання української продукції міжнародними партнерами, високі стандарти її виробництва та довіру до системи держконтролю за виробництвом продуктів садівництва в Україні.

Ми вдячні китайським партнерам за активізацію двостороннього співробітництва. Вважаю цей візит яскравим прикладом ефективної роботи обох країн в напрямку диверсифікації двосторонньої торгівлі в аграрній сфері», – наголосила вона.

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа зазначив, що обидві сторони доклали максимум зусиль для того, аби цей візит відбувся. Він зазначив, що українська сторона високо цінує цей прогрес, якого вдалося досягти Україні та КНР за останні роки. За його словами, цього вдалося досягти завдяки активній позиції Мінагрополітики України, Уряду КНР та посольств України та Китаю.

У свою чергу Андрій Челомбітко наголосив, що Україна є членом низки міжнародних організацій у сфері захисту рослин та СОТ, що дозволяє нашій країні успішно здійснювати торгівлю рослинами та рослинною продукцією зі своїми торговими партнерами.

Він додав, що за даним ФАО Україна входить до топ-50 країн світу з виробництва фруктів і має 11-те місце з виробництва черешні. До того ж, за всю історію експорту української черешні, Україні не було направлено жодної нотифікації щодо невідповідності цього товару фітосанітарним вимогам країни-партнера.

Сторони висловили сподівання на плідну роботу місії КНР, що є передумовою для відкриття ринку Китаю для української черешні.

Місія Китайської Народної Республіки працюватиме в Україні до 15 червня 2018 року.


 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 липня 2019
До Гонконгу вперше експортували українську черешню
У Гонконг 26 червня літаком з аеропорту «Бориспіль» було відправлено першу комерційну партію черешні — 10 т. Планується, що...
18 квітня 2019
Завдяки сучасним технологіям черкаський фермер заробляє $35 тис. із 1 га черешні
У Смілянському районі на Черкащині фермер отримує з 1 га черешні $35 тис. Такими цифрами поділився власник розплідника й експериментального саду...
6 квітня 2019
У 2018 році садівники зібрали рекордний урожай черешні
За підсумками 2018 року виробництво черешні в Україні досягло максимальних показників, як мінімум, за останні 10 років. Про це повідомляють аналітики...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...