Різко знижується умовний індекс прибутковості виробництва молока, – експерт
Різко знижується умовний індекс прибутковості виробництва молока, – експерт

П’ятий місяць поспіль Умовний індекс прибутковості виробництва молока (УМІ) знижується. Про це зазначає економіст інвестиційного центру ФАО Андрій Ярмак, передає AgroPolit.com.

Нагадаємо, в Україні продовжують падати закупівельні ціни на молоко.

Експерт зазначає, що кумулятивне падіння УМІ протягом поточного року було найрізкішим за останні п’ять років і сягало 33,3%.
 
Для порівняння, минулого року в травні прибутки виробників молока були нижчими за грудневі лише на 10%, а в середньому за попередні три роки – на 13,9%.
 
Але потрібно також зауважити, що раніше, коли наша переробка опиралася переважно на молоко від населення, УМІ падав і сильніше в цей період.
 
Після падіння на шокуючі 13,3% в квітні, у травні УМІ впав лише на 4,9%, що не так уже й багато, як для травня, адже середнє травневе падіння УМІ сягало до цього 7,9%.
 
У травні 2018 року професійні виробники молока мали на 18% нижчі прибутки, ніж у травні 2017 року, і на 9,7% менше, ніж в середньому за останні шість років в цьому ж місяці.
 
За перші п’ять місяців 2018 року виробники молока отримали вже на 10,4% менше прибутку, ніж за той самий період попереднього року. Якщо ж порівнювати прибутки з середніми за шість років за той самий період, то падіння прибутків також було відчутним – на 7,3%.
 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...