Вітчизняні об’єкти відновлювальної енергетики потребують €3,4 млрд інвестицій, – Держенергоефективності
Вітчизняні об’єкти відновлювальної енергетики потребують €3,4 млрд інвестицій, – Держенергоефективності

Близько 100 вітчизняних потенційних проектів з альтернативної енергетики потребують 3,4 млрд євро інвестицій. Про це заявив  голова Держенергоефективності Сергій Савчук , який у складі делегації на чолі з міністром енергетики та вугільної промисловості України Ігорем Насаликом та за участю заступника голови Комітету ВРУ з питань ПЕК Ольги Бєлькової  взяв участь у зустрічах із міністром енергетики, комунальних послуг та клімату Данії Ларсом Ліллехольтом та в.о. генерального директора Данського енергетичного агентства  Мартіном  Хансеном, повідомляє управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності.

Нагадаємо, що 25% всієї світової електроенергії – з альтернативних джерел.

Повідомляється, що міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик запевнив, що Україна вбачає у Данії надійного та стратегічного партнера, адже ця країна вже у 2015 році досягла мети свого Національного плану дій з відновлюваної енергетики до 2020 р., а саме – 30% «чистої» енергії у кінцевому енергоспоживанні. У 2030 р. планується отримати 50 % «зеленої» енергії. 

Учасники зустрічей відзначили значну роль Українсько-данського енергетичного центру в практичному налагодженні двосторонніх взаємин та обміну досвідом. 

Серед важливих напрацювань УДЕЦ – участь у розробці та запуску Інтерактивної карти «UAMAP», яка для потенційних інвесторів стала джерелом інформації про «зелені» проекти в Україні. Наразі на карті зібрано близько 100 потенційних проектів, які потребують 3,4 млрд євро інвестицій", – повідомив С.Савчук.

Крім цього, УДЕЦ сприяло у розробці Енергетичної стратегії України до 2035 р., а також механізму стимулювання підприємства до енергоефективності.

Наразі ми зацікавлені у подальшому залученні УДЕЦ та данських партнерів щодо створення механізмів фінансування проектів «чистої» енергетики. У полі нашого зору – активізація співпраці із Данським інвестиційним фондом, який, до речі, надав співфінансування для встановлення вітроелектростанції «Старий Самбір-2» потужністю 20,7 МВт на Львівщині минулого року", – прокоментував голова Держенергоефективності.

Вітроенергетика – це той сектор, де Україна та Данія уже мають чималі напрацювання та ще більший потенціал для співпраці. У 2017 р. Данія встановила світовий рекорд: майже половину електроенергії в країні, а саме – 43,6%, забезпечили вітрові електростанції. 

Розвиток вітроенергетичних проектів також обговорено під час зустрічі із представниками данської компанії «Vestas», яка лідирує у рейтингу ТОП-10 міжнародних  виробників  вітротурбін. Для українських проектів компанія виробила вітротурбіни загальною потужністю 300 МВт. 

Можливості реалізації спільних інвестиційних «зелених» проектів також розглянуто із представниками найбільшої в країні Данської конфедерації промисловості, що налічує понад 10 тис. компаній. 

Також повідомляється, що українська делегація разом із керівництвом енергетичної лабораторії «EnergyLab Nordhavn – New Urban Energy Infrastructures»  торкнулася питання встановлення електроакумулюючих систем та «розумних мереж». Це вкрай актуально для України, в якій впродовж останніх кількох років швидко зростають потужності «чистої» енергетики та виникає потреба у балансуванні енергосистеми. Безперечно, ці питання також включено до порядку денного подальшої співпраці із данськими партнерами та УДЕЦ.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 січня 2020
У 2019 році в потужності відновлюваної енергетики інвестовано рекордні €3,7 млрд
У 2019 році в Україні у потужності відновлюваної енергетики інвестовано близько €3,7 млрд. Про це повідомляє прес-служба...
17 грудня 2018
Євросоюз виділить Україні ще €54 млн на енергоефективність
Європейський Союз надає другий транш фінансової допомоги обсягом €54 млн на підтримку роботи Фонду енергоефективності України. Ці кошти...
10 листопада 2018
Україна представила в Китаї 100 «зелених» проектів вартістю €4 млрд
На міжнародній виставці  «China International Import Expo 2018» голова Держенергоефективності Сергій Савчук презентував інвестиційні...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...