В Україні через потужні інсектициди почали масово вмирати бджоли
В Україні через потужні інсектициди почали масово вмирати бджоли

Пасічники Дніпропетровської області нарікають, що місцевий фермер почав використовувати надпотужну отруту, яка становить небезпеку й для людей. Про це повідомляє ТСН.

Нагадаємо, волинські бджолярі готують позови до агрофірми.

За даними пасічників, постраждало понад 50 пасік, а це більше ніж 2 тис. бджолиних родин.

«Поодинокі випадки отруєння були й раніше. Але гинули льотні бджоли, тобто ті, котрі літали та потрапили під потраву (розпилення пестицидів на полях, – ред.). Але зараз іде подальше зараження і масово гинуть цілі бджолині родини», – нарікає Михайло Ротар, який тримає пасіку в селі Кудашівка Дніпропетровської області.

Місцеві пасічники винуватять у всьому агрофірму "Христофорівське", яка обробила свої поля сильними пестицидами і навіть не попередила про це бджолярів, щоб ті могли закрити бджіл на день. 

За словами секретаря Криворізької гільдії бджолярів Павла Герба, від дій фермера найбільше постраждали Криворізький район Дніпропетровської області і Долинський район Кіровоградської області. Трохи менше зачепило Софіївський район Дніпропетровської області і Казанківський район Миколаївської області.

Поля були оброблені орієнтовно 22–23 травня. Падіж бджіл почався уже з 24 травня.

За словами Михайла Ротаря, препарат дуже сильний і має пролонговану дію, оскільки бджоли продовжують помирати невеликими партіями кожного дня. Більше читайте тут: 

Сам фермер не виходить на контакт із пасічниками. Телефони його фірми, які є у відкритому доступі в мережі, вимкнені.

Павло Герб розповів, що кільком пасічникам вдалося потрапити до приміщення агрофірми у селі Софіївка, де вони побачили каністри з використаним інсектицидом. "Це сильний препарат альфа-циперметрин. Пестицид першої групи, найважчої для комах, і 2-3 групи – для людини. Тобто, може бути отрутою повноцінною", – зазначив Герб.

Причому така ситуація відбувається у кількох інших областях України – у Хмельницькій, Житомирській, Сумській, Рівненській і Волинській областях. За підрахунками Спілки пасічників України, загалом за останній тиждень постраждало щонайменше 70 пасічників, у яких загинуло майже 3 тисячі бджолиних родин. І список постраждалих продовжує поповнюватися.

Пасічник Михайло Ротар мав на своїй пасіці 130 бджолиних родин, а зараз у деяких вуликах бджіл узагалі вже немає. Він оцінює свої збитки у 400 тисяч грн. Пасічник з Кіровоградської області Олександр Малиновський втратив фактично все своє бджолине господарство у 90 родин. Його збитки становлять півмільйона гривень. 

Зараз постраждалі пасічники намагаються домогтися відшкодування збитків. Проте цей процес нелегкий. Їм потрібно зібрати комісію на місцевому рівні, відправити на експертизу померлих бджіл і ріпак з оброблених полів, щоби з'ясувати, від чого саме померли бджоли, та довести провину фермера.

За словами представниці Спілки пасічників України Тетяни Сушко, фермери повинні попереджати місцевих пасічників про заплановане оброблення полів та проводити ці роботи вночі. Крім того, потрібно використовувати якісні пестициди. Натомість, нарікає Сушко, деякі фермери не тільки не попереджають, а й намагаються зекономити, використовуючи неякісні препарати або сильнодіючі.

Крім того, пасічники скаржаться, що проблема ще й у тім, щоб зібрати місцеві комісії, або навіть викликати поліцію, щоби зафіксувати факт потрави бджіл. Адже часто місцеві начальники поліції, голови ветеринарних служб тощо перебувають у дружніх або родинних зв'язках із фермерами та відмовляються допомагати постраждалим пасічникам.

У свою чергу, в Міністерстві агрополітики нарікають, що багато проблем виникає й через те, що бджолярі часто не реєструють свої пасіки. Це заважає довести факт отруєння бджіл, тому раніше пасічники не завжди повідомляли про отруєння.

Цього року ми почали активно займатися питаннями бджільництва в частині фіксування випадків отруєння. Перше прохання до них – повідомляти про всі випадки отруєння. Раніше вони, мабуть, замовчували, тому що більшість пасічників не зареєстровані або лише в процесі реєстрації, – зауважив начальник відділ міжнародної інтеграції в сфері технічного регулювання санітарних заходів у АПК Олександр Лозовицький, запевнивши, що зараз у Мінагрополітики розглядатимуть усі скарги, щоб визначити причину та притягнути до відповідальності за порушення законодавства у сфері застосування пестицидів.

У міністерстві звернулися до пасічників з проханням повідомляти про всі факти отруєння. У заяві мають бути вказані такі дані: дата, місце, скільки було отруєно бджіл і хто, на їхню думку, винен у цьому.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 листопада 2023
ALFA Smart Agro представила рекордну кількість нових продуктів для українських аграріїв 
Компанія ALFA Smart Agro представила аграріям України дванадцять нових препаратів, що є рекордним збільшенням асортименту продукції компанії....
11 травня 2021
У Раді зареєстровано закон про вимоги до маркування пестицидів і агрохімікатів
Через неякісні пестициди та агрохімікати, недотримання правил використання і обмежень кожного року, за неофіційною невтішною статистикою, гине...
27 вересня 2018
Для збереження бджільництва Україні слід посилити контроль за використанням пестицидів, – НААН
Для збереження бджільництва та попередження випадків масового отруєння бджіл пестицидами й агрохімікатами державі необхідно удосконалити державний...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...