Наступного сезону виробництво цукру в Україні зменшиться на 17%
Наступного сезону виробництво цукру в Україні зменшиться на 17%

Через несприятливу цінову ситуацію аграрії змушені значно зменшувати посіви цукрового буряку. Окремі підприємства відмовляються переробляти його наступного сезону, що призведе до зменшення обсягів виробництва цукру орієнтовно на 17%. Про це у своєму блозі на УНН написав аналітик сировинних ринків і сільського господарства НАЦУ Укрцукор Василь Долінський.

Нагадаємо, у квітні Україна скоротила експорт цукру на 12%.

Він нагадав, що в Україні 10 травня 2018 року завершилася сівба цукрових буряків, всього на полях засіяли 280 тис. га солодких коренеплодів, що на 13% менше, ніж попереднього року.

«Через несприятливу цінову ситуацію аграрії змушені значно зменшувати посіви, а деякі цукрові заводи взагалі відмовились переробляти цукровий буряк у наступному сезоні. У результаті, маємо найменші посівні площі за останні три роки. Більше того, агрономічні служби підприємств незадоволені ситуацією на своїх полях і вже занижують прогнози щодо густоти та врожайності», – пояснив Долінський.

За словами експерта, загалом у поточному сезоні інтерес до вирощування цукрових буряків згасає, господарства не побачили бажаної картини на своїх полях і сподіваються, що дощі покращать ситуацію.

За попередніми оцінками, середня густота посівів складе менше 98 тис. рослин на 1 га, коли в минулому році з урахуванням всіх несприятливих факторів густота складала 103 тис. рослин на 1 га. Навіть попри знижену густоту та за оптимальних погодних умов все ж можна отримати гарний урожай", – оцінив ситуацію аналітик.

Водночас загальна картина говорить про зниження виробництва цукру.

«Отже, враховуючи усі фактори, можна дійти висновку, що виробництво цукрового буряку зменшиться орієнтовно на 10% і коливатиметься в межах 13,1 млн т. Відповідно, виробництво цукру становитиме близько 1,75 млн т, що на 17% менше цьогорічного показника. Звичайно, цукру для внутрішнього споживання буде вдосталь, проте негативний вплив кон’юктури внутрішнього ринку демотивує гравців вирощувати цукровий буряк та залучати інвестиції у цукрову галузь України», – резюмував експерт.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...