В Україні дорожчатимуть фрукти й овочі, – експерт
В Україні дорожчатимуть фрукти й овочі, – експерт

Застаріле обладнання, відсутність іноземних приватних інвестицій, корупційні ризики та ризики, пов’язані з війною, роблять українську продукцію надто дорогою, відтак вона дорожчатиме й надалі. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що через град Україна ризикує втратити частину врожаю плодів та ягід.

Експерт пояснює, що вирощування ягід стає все більш популярним бізнесом в Україні через високу рентабельність експорту. На зовнішній ринок продаються і свіжі, й заморожені ягоди.

На його думку, поки що споживчу інфляцію стримує курс гривні. Якщо на початку року за долар треба було викласти 29 грн, то зараз — 26. Другий фактор стабільних цін — наміри уряду не підвищувати рівень мінімальної зарплатні.

Невідомо, наскільки відкладено прийняття рішення по даному питанню, але це точно не відбудеться до вересня", — вважає Дорошенко.

Він констатує, що ціна на овочі в Україні вже досягла європейського рівня. А через активний експорт високий урожай уже навряд чи призведе до здешевшання всередині країни.

Наприклад, цьогоріч очікується отримати на 20% більше яблук, фруктів та ягід. Але ми також поставимо чергові рекорди з експорту цієї продукції. Перш за все, до країн Європи", — пише експерт.

Наступного року зростання вартості продовжиться, вважає О. Дорошенко. Тоді головними причинами, на його думку, будуть різниця в оподаткуванні та низька продуктивність в агросекторі й харчовій промисловості.

Окрім того, якщо ПДВ на продукти уряд не знизить до європейського рівня, то більшість продуктів в Україні коштуватиме на 11% дорожче, ніж європейські, вважає експерт.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 вересня 2019
Держпродспоживслужба веде переговори щодо відновлення експорту українських фруктів та овочів до ЄС
Тривають переговори між Держпродспоживслужбою та Єврокомісією щодо надання експорту фруктів та овочів, визначених Директивою Ради ЄС 2019/523. Про це...
30 квітня 2019
Через заморозки погіршиться урожай фруктів і ягід – прогноз
Заморозки могли пошкодити цвіт абрикосів та вишень, через що можна очікувати цього року менший врожай. Про це заявила начальниця відділу...
15 жовтня 2018
У кінці жовтня значно здорожчають помідори, перець та огірки – прогноз
Подорожчання в Україні овочів не з борщового набору – огірків, томатів і перцю –  почнеться в кінці жовтня - на початку листопада....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...