ЄС розпочинає Програму підтримки прозорого управління земельними ресурсами в Україні
ЄС розпочинає Програму підтримки прозорого управління земельними ресурсами в Україні

Європейський Союз та Світовий банк розпочинають п'ятирічну Програму підтримки прозорого управління земельними ресурсами в Україні. Про це повідомляє Представництво ЄС в Україні.

Нагадаємо, 59% українців виступають проти ринку землі

Спільні зусилля сприятимуть підвищенню прозорості та ефективності використання земельних ресурсів, а також підтримають проведення земельної реформи, повідомили на презентації 16 травня в Києві.

«Співпраця ЄС з урядом України та Світовим банком створить передумови для ефективного верховенства права та поваги до кожного з власників та користувачів землі як передумови для підвищення продуктивності сільськогосподарської продукції та ефективної децентралізації. Ми приємно схвильовані з приводу великої зацікавленості до програми зі сторони областей, а також співпраці Уряду на різних рівнях. Сподіваємось, це принесе відчутні результати та вигоди для всіх українців», – наголосив посол Хюг Мінгареллі, голова представництва Європейського Союзу в Україні.

Програму впроваджуватимуть на території двох пілотних областей: Київської та Миколаївської. Вона передбачає технічну, аналітичну, методологічну та консультативну допомогу власникам сільськогосподарських земель, фермерам, об’єднаним громадам, місцевим, регіональним та центральним органам виконавчої влади.

Серед іншого, власникам землі надаватимуть допомогу з оформлення земельних ділянок та прав на них, виправлення помилок в земельному кадастрі, інформацію про ціни на ринку. Сільські громади отримають підтримку зі встановлення та реєстрації кордонів населених пунктів та ОТГ, практичних інструментів планування та управління земельними ресурсами, а державні та регіональні органи влади одержать нові інструменти прозорості, такі, як моніторинг земельних відносин, дистанційне зондування, оцифрування записів тощо.

Відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення матиме поворотне значення. Це дозволить Україні розкрити свій величезний сільськогосподарський потенціал шляхом збільшення інвестицій та підвищення продуктивності в сільському господарстві, тим самим сприяючи розвитку села. Це також допоможе боротися з корупцією завдяки підвищенню прозорості використання державних земель», − зазначила Сату Кахконен, директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України.

Очікується, що зусилля міжнародних партнерів поліпшать добробут селян, сприятимуть розвитку фермерства і громад, зменшать корупцію та забезпечать надійну інфраструктуру для прозорого та ефективного ринку сільськогосподарських угідь в Україні.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...