В парламенті лобіюють законопроект, який легалізує продаж землі в обхід мораторію — Івченко
В парламенті лобіюють законопроект, який легалізує продаж землі в обхід мораторію — Івченко

Учора на розгляд Верховної Ради депутати-аграрії передали законопроект, погоджений комітетом у другому читанні, яким фактично законодавчо дозволяють продаж в обхід мораторію української землі. Про це заявив народний депутат від «Батьківщини» Вадим Івченко.

Він зазначив, що законопроект №2028а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства» пропонує переоформляти права оренди або власності на землю на юридичну особу.

«Утворена юридична особа може приймати інших учасників і таким чином у це товариство може ввійти ще безліч фізичних осіб, які набули право власності чи оренди на сільськогосподарську землю. Тобто створена компанія може володіти у статутному капіталі сотнями тисяч гектарів землі! Що ж далі може відбуватись з цим товариством? Усе що завгодно», — пояснив народний депутат.

Івченко також звернув увагу на те, що новостворене товариство може бути продане будь-якому громадянину України або будь-якій іншій юридичній особі навіть з іноземним капіталом на підставі угоди купівлі-продажу, або купівлі частки у статутному капіталі компанії. Земля може бути вилучена за борги банком, оскільки ТОВ надається право на отримання кредиту під заставу майна. І той розпоряджатиметься землею на власний розсуд, пояснив політик.

Закон №2028а небезпечний тим, що дозволяє у легальний спосіб продавати землю великими масивами в обхід мораторію та отримувати прибутки. Усі ці аргументи я виклав, коментуючи положення цього закону моїм колегам, депутатам-аграріям на засіданні комітету. Але підтримки не знайшов», — наголосив він.

Депутат нагадав, що виходячи до фермерів і аграріїв на мітингах, депутати-аграрники щоразу розповідають про «визначні кроки», зроблені для покращення життя працюючих на землі, про законопроекти, які вони лобіюють в інтересах фермерських господарств. Але насправді вони лобіюють не ті інтереси, вважає депутат від «Батьківщини».

Що ж сталося під час голосування за цей законопроект? Невже просто не розібрались? Хоча, напевно, більшість з них, всупереч заявам, не підтримує продовження мораторію», — додав він.

Івченко підкреслив, що фракція «Батьківщина» завжди виступала проти продажу земель сільськогосподарського призначення і вимагала продовження мораторію не на рік, для виду, а пролонгувати мінімум п’ять, сім, десять років — доти, доки ми сформуємо фермерство.

В умовах, коли в країні іде війна, коли немає законодавчого забезпечення земельної реформи, продаж землі — це злочин перед народом України. Сьогодні, прийнявши такий закон, можна вважати, що сезон розпродажу української землі буде відкрито!», — пояснив народний депутат.

Нагадаємо, що Вадим Івченко був співавтором законопроетку, проте зняв авторство після змін до документу між першим та другим читанням, з причини того, що був не згоден з поправками.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 квітня 2016
Україні потрібен закон про лобізм — Бахматюк
Аби подолати  корупцію і зробити роботу державних органів прозорішою, парламенту потрібно розробити і прийняти закон  про лобізм. Таку...
12 квітня 2016
Аграрний комітет розглядає закон, за яким чиновники втратять право «торгувати» землею — офіційно
Розпочалося засідання комітету з питань аграрної політики та земельних відносин. На ньому заплановано розглянути близько 20-ти законопроектів. Про це...
11 квітня 2016
Кабмін не дає згоди на продаж землі іноземним інвесторам — Поліщук
За останні 5-6 років Кабінет міністрів не дав згоди на викуп жодної земельної ділянки під нерухомістю юрособам, засновниками яких є іноземна компанія...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...