Країні не вистачатиме трьох яскравих особистостей з Кабміну — Яресько, Павленка і Абромавічуса — Карасьов
Країні не вистачатиме трьох яскравих особистостей з Кабміну — Яресько, Павленка і Абромавічуса — Карасьов

Уряд Яценюка було технократичним, але з відчутною присутністю технократів. Справжніх, з європейським мисленням, нульовою толерантністю до корупції і тіньових схем. Про це повідомляє політолог і експерт Вадим Карасьов.

Вадим Карасьов зазначив, що уряд Гройсмана буде політичним, тонко враховуватиме інтереси основних політичних і бізнес груп. Але воно буде без технократів, без їх щирого, можливо, ідеалістичного бажання змінити реформами країну.

«Упевнений, країні і громадянському суспільству буде не вистачати, по крайній мірі, трьох яскравих особистостей з старого Кабміну. Наталія Яресько має всі якості української «залізної леді». Вона вміє в будь-якій ситуації говорити ні, здатна змусити співрозмовників погодитися на найжорсткіші аргументи. Це найважливіша якість міністра фінансів воюючої країни. Результат роботи Яресько -макроекономічна стабільність, реструктуризація зовнішніх боргів, зниження бюджетного дефіциту», — підкреслив політолог.

Олексій Павленко, за словами Вадима Карасьова виявився одним з найбільш успішних урядових реформаторів.

«Він довів, що швидкі зміни можливі навіть в такій традиційно корупційній і консервативній системі, як агросектор. Олексій став першим міністром аграрної політики України, який займався аграрною політикою, а не посівною кампанією чи збором врожаю. Його заслуга - дерегуляція, зняття корупційних бар'єрів в галузі, підготовка до радикальної приватизації, відкриття нових експортних ринків, залучення серйозних інвестицій під інфраструктурні проекти. І рекордний урожай 2015 року, не дивлячись на відсутність бюджетної підтримки, теж варто згадати. Рекордний експорт агропродукції стабілізував гривню, а нові ринки, відкриті Павленком, допомогли подолати залежність від Росії», — охарактеризував роботу аграрного міністра політолог.

Так само Вадим Карасьов зазначив: «Айварас Абромавічус дав старт процесу корпоративного управління на держпідприємствах. Ініціював номінаційні кадрові конкурси. Торпедував тему приватизації і знизив корупційні ризики при держзакупівлях. Лише за це він заслуговує право називатися серйозним реформатором».

Політолог переконаний, що відсутність цієї трійки європейських міністрів реформаторів відразу стане відчутним в суспільстві.

«Їх цінність для країни стане помітна на контрасті з новими призначенцями. І ця цінність стане політичним капіталом Яресько, Павленка і Абромавічуса, який їм дозволить вже в найближчій перспективі стати ключовими топ-менеджерами нової політичної хвилі», — підкреслив політолог.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 травня 2016
Яресько знайшла собі нову роботу — офіційно
Екс-глава Мінфіну очолила наглядову раду організації Аспен Інститут Київ. Розпочала роботу громадська неполітична організація Аспен Інститут Київ,...
14 квітня 2016
Олексій Павленко був кращим аграрним міністром за останні 10 років — Вадатурський
Якщо порівнювати із усіма міністрами аграрної політики та продовольства України за останні 10 років, то Олексій Павленко був найкращим. Таку думку в...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...