Путін висловив сумнів в ефективності мит на міндобрива
Путін висловив сумнів в ефективності мит на міндобрива

Введення експортних мит на міндобрива в даний час обговорюється, проте воно може не призвести до зниження цін на внутрішньому ринку, заявив президент РФ Володимир Путін на першому Міжрегіональному форумі ОНФ в понеділок.

Він висловив сподівання, що виробники добрив і аграрії зможуть прийти до домовленостей за цінами на весняну посівну. "Зараз Мінсільгосп і Мінпромторг активно працюють з виробниками, з тим, щоб були підписані відповідні угоди, які забезпечили б селянам необхідним обсягом добрив. Я дуже сподіваюся, що вже в самий найближчий час відповідні відомства з виробниками домовляться і вийдуть на ці рішення", - сказав Путін. 

"Що стосується такого способу, як підняти вивізні мита, то, так, це теж один з варіантів, він теж вивчається, і голова уряду це питання ставив", - зазначив він.

"За оцінками Мінсільгоспу і Мінпрому, це може не привести до очікуваних результатів", - продовжив президент.

Як пояснив президент, "ціни все одно можуть тримати досить високими, якщо у виробників не буде прямих зобов'язань їх стримувати, а навантаження на них зросте".

При цьому, за словами Путіна, виробники добрив "повинні розуміти, що, якщо вони не будуть враховувати специфіки сьогоднішнього дня, їх відповідальність перед країною, перед економікою і сільським господарством, такий інструмент в руках держави є".

Так президент відреагував на виступ одного з учасників форуму, який поскаржився, що, незважаючи на те, що Росія є третім у світі виробником добрив, 90% їх йде на експорт, а вітчизняні сільгоспвиробники купують ці добрива за доларовими цінами. У зв'язку з цим учасник форуму висунув пропозицію ввести експортні мита на мінеральні добрива.

За словами джерела "Інтерфаксу" в галузі, питання про введення експортних мит на міндобрива, який активно обговорювався в минулому році, не актуалізувалося останнім часом.

Він зазначив, що в даний час міжвідомча комісія із забезпечення аграріїв добривами на весняну посівну обговорює умови поставок, одним з варіантів є фіксація зростання цін у межах 5% на місяць. Наступне засідання комісії заплановане на кінець січня - початок лютого, додав він.

Питання про введення експортних мит на міндобрива обговорювалося на початку 2015 року, коли російські аграрії та виробники домовлялися про розмір знижок на міндобрива в період весняної посівної. У результаті згоди про розмір знижок було досягнуто, від ідеї введення експортного мита уряд відмовився.

Він знову було піднято в кінці літа на тлі переговорів про ціни на добрива для осінньої посівної та обговорення бюджету на 2016 рік.

Інтерфакс

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 липня 2018
Дефіцит азоту, фосфору і калію в ґрунтах – через нестачу міндобрив, – УАК
Останні три роки українські аграрії недостатньо використовують мінеральні добрива через відсутність домовленості між аграрною та хімічною галузями...
31 жовтня 2016
Мінеральні добрива. Колапс?
Про проблему доступності мінеральних добрив українські аграрії говорили давно. 2016 рік не став винятком. За словами представників Союзу хіміків,...
8 жовтня 2016
Гройсман: із відкриттям нового заводу Альфа-Смарт Агро Україна знизить імпорт мікродобрив
Вчора в м. Біла Церква відбулося офіційне відкриття першої черги заводу з виробництва мікродобрив і засобів захисту рослин компанії...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...