За використання державного логотипу органіки на упаковці без відповідного сертифіката штрафуватимуть на 30 тис. грн
За використання державного логотипу органіки на упаковці без відповідного сертифіката штрафуватимуть на 30 тис. грн

Закон України №5448-д «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», який регулюватиме ринок органічної продукції, дозволяє штрафувати підприємства, які продаватимуть товар з органічним державним логотипом і при цьому не матимуть сертифіката на суму 30 тис.грн. Про це заявив голова правління Федерації органічного руху Євген Милованов в ефірі «Радіо НВ», повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що українська органічна продукція зацікавила ЄС.

Повідомляється, що для юридичних осіб-підприємців такий штраф складе від 30 тис. грн, для фізичних осіб-підприємців – від 19 тис. грн.

Так, за словами Милованова, виробників органіки зобов’яжуть щороку проходити сертифікацію і декларувати обсяги товарів. Також власники муситимуть погоджувати маркування органічної продукції з органом сертифікації. Термін дії сертифіката складатиме 15 місяців із дати видачі.

Також бізнесмени будуть зобов’язані взаємодіяти з органами сертифікації. Наприклад, надавати інспекторам зразки ґрунту або матеріалів, насіння, корму, продукції, води для проведення лабораторних досліджень. Документація, у тому числі й фінансова, теж перевірятиметься.

Фахівець зазначив, що новий закон дозволяє вилучення продукції, яка не відповідає вимогам законодавства щодо органічного виробництва та маркування. У першу чергу це стосуватиметься тих недобросовісних виробників, які маркують упаковки державним логотипом або позначкою «органічний», «біологічний», «екологічний», «органік», але насправді не дотримуються вимог до виготовлення.

Також існуватимуть певні умови для виготовлення органічного молока, м’яса та іншої продукції тваринництва.

Особлива увага буде до годування худоби. Наприклад, тварин можна годувати лише органічними кормами, тобто тими, які не обробляються синтетичними розчинниками. Також худоба повинна мати постійний доступ до пасовищ. Забороняється примусова відгодівля тварин. Молодих ссавців можна годувати лише природним молоком, переважно материнським. Під час репродукції забороняється застосування гормонів.

Органічна рослинна продукція повинна вирощуватися із використанням добрив, які розщеплюються біологічно. Загалом, створення органічної продукції передбачає використання технологій, які не шкодять людському здоров’ю, безпеці тварин та рослин. Крім того, підприємці не повинні забруднювати навколишнє середовище.

Сертифікується не сам органічний продукт. Не крупа, не пшениця, а саме процес цього виробництва. Починаючи від насіння і до виробництва, до переробки, пакування. Коли ми говоримо про вирощування пшениці у ключі екопродукції, то маємо на увазі не зміну технологічної карти, заміну конвенційних чи неорганічних інгредієнтів на органічні. Тут ідеться про жорсткий підхід, який включатиме дотримання сівозміни", – пояснив голова правління Федерації органічного руху.

Також експерт наголосив, що нині в Україні працює система контролю за органічним виробництвом, а відповідні органи акредитовані на міжнародному рівні. Вони перевіряють близько чотирьох сотень господарств на відповідність норм ЄС та США. Через півроку після набрання законом сили та прийняття необхідних підзаконних актів, процедура сертифікації стане більш жорсткою.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 вересня 2019
В Україні зміняться вимоги до друку знака якості на упаковці товару
Вітчизняним виробникам товарів і продуктів дозволять порушувати пропорції знака якості під час його друку на упаковці, але не більш ніж на...
23 травня 2018
75% європейських площ органічної гречки – в Україні
Україна поступово перетворюється на досить потужного товаровиробника органічної продукції та сировини в Європі: тут розміщено 75% європейських площ...
23 квітня 2018
Названо депутатів, які не підтримали розвиток органічного ринку в Україні – інфографіка
Семеро  із 30-ти депутатів Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин не проголосували за законопроект...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...