Служба із захисту прав споживачів виявила порушення у 40% українських продуктів харчування
Служба із захисту прав споживачів виявила порушення у 40% українських продуктів харчування

Державна служба з безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів (Держпродспоживслужба) у 2017 році провела перевірки 4873 суб'єктів господарювання, виявивши порушення у 1984 з них, тобто, у 40% випадків. Про це під час форуму з питань захисту прав споживачів повідомив начальник відділу департаменту захисту споживачів Держпродспоживслужби Олег Кобельков, передає УНІАН.

За словами Олега Кобелькова, найбільше порушень зафіксовано в Сумській (97% випадків перевірок), Рівненській (92%) і Чернівецькій (80%) областях, тоді як у Києві цей показник становив 9%.

Що стосується самих порушень, то найпоширенішими є відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію – 74,8% випадків. Ще 17,2% порушень – реалізація товару з вичерпаним терміном придатності. Серед інших поширених порушень – відмова споживачеві в реалізації його законних прав, виготовлення і реалізація продукції, яка не відповідає нормативно-правовим нормам, реалізація забороненої продукції, порушення умов договору між споживачем і виконавцем послуг.

Кобельков додав, що торік Держпродспоживслужба перевірила товари і послуги вартістю 55,17 млн грн, запобігши придбанню і використанню неякісних товарів, робіт і послуг на суму 8,97 млн грн.

За його словами, однією з головних перешкод у діяльності служби є недосконале законодавство.

Проблема всього законодавства щодо захисту прав споживачів, зокрема, в недосконалості контролю. Відсутня нормальна правова база для реалізації норм законодавства», – сказав він.

Як приклад Кобельков навів закон про захист прав споживачів, згідно з яким співробітники Держпродспоживслужби можуть перевіряти маркування харчових продуктів, проте в правилах перевірки харчової продукції про цей орган не сказано ні слова.

Як ми можемо перевірити маркування харчових продуктів, якщо ми не маємо права взагалі перевіряти харчову продукцію?», – наголосив він.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 квітня 2018
Споживчий кошик – поза законом, – адміністративний суд Києва
Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов керівника проекту «Відкритий Суд» Станіслава Батрина до уряду та кількох...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...