Геннадій Зубко: щорічний приріст об’єднаних громад за 4 роки становить 30%.
Геннадій Зубко: щорічний приріст об’єднаних громад за 4 роки становить 30%.

Чотирирічний період впровадження децентралізації  в Україні свідчить про успішність  цієї реформи – щорічний приріст громад становить 30%. Таку статистику озвучив в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Нагадаємо що 1 квітня 2018 року минуло 4 роки з моменту старту децентралізації. Експерти кажуть, що вона «забуксувала». В уряді – заперечують і вказують на досягнення. Минулого тижня парламент дозволив містам обласного значення створювати об’єднані територіальні громади. Крім того, депутати зараз розглядають законопроект, необхідний для формування міських агломерацій. Загалом же за 4 роки в Україні створили 725 об'єднаних громад і їм передали трохи більше 20 тис. га землі за межами населених пунктів. У 2017 році від оренди землі місцеві бюджети отримали 118 млн грн.

Протягом 2015 року в Україні утворено 159 об’єднаних територіальних громад, у 2016 – 207 ОТГ, у 2017 – 299. Тобто протягом трьох років ми спостерігаємо щорічний приріст +30%. З початку 2018 року Центральною виборчою комісією на 29 квітня 2018 року перші вибори призначено у 40 ОТГ, 21 ОТГ чекає призначення ЦВК перших виборів, на різних стадіях утворення перебуває близько 50 ОТГ. Тож процес об’єднання в громади триває успішно», – розповідає  він.

За даними віце-прем’єра, такому росту сприяло кілька факторів. Найперше – передача фінансів на місця.

Саме фінансова децентралізація дала такий чіткий сигнал, що заявлена реформа – не просто розмова. У 2014 році доходи місцевих бюджетів становили 68 млрд грн. 2015 рік закінчили на рівні 100 млрд грн, 2016-й – 146 млрд грн і 2017-й – 192 млрд грн. Це власні доходи – без міждержавних трансфертів, які стосуються медичної, освітньої субвенції та інших повноважень, які передаються сьогодні саме на місця. Якби додати їх до бюджетних 192 млрд грн, то побачимо, що 50% держбюджету України – у розпорядженні органів місцевого самоврядування як міжбюджетні трансферти, а решта 50% – це витрати казни на національну безпеку, соціалку та інші статті. Тобто разом із повноваженнями від міністерств місцевим ОТГ передаються фінанси під виконання функцій, щоб послуги чи сервіси надавалися краще», – пояснює Зубко.

Друге – бажання самих людей краще жити. Особливо це простежувалося в децентралізації  в сільській місцевості. «Чому децентралізація успішно пішла на селі й саме там з’явилися перші громади? Відповідь – у прагненні людей до міської якості життя… І найголовніше – мотивація сільських громад будувати міську якість життя у себе створює конкуренцію за інвестора, людей, інфраструктуру, можливість отримання податків та додаткових надходжень. Тому в підсумку децентралізація посилить внутрішню конкуренцію, яка швидше та потужніше розвиватиме всю Україну», – пояснює він.

За словами Геннадія Зубка, «маркери» від наших європейських колег (Ради Європи, Конгресу місцевих та регіональних влад, ОЕСР) в частині децентралізації позитивні. «Вони оцінюють реформу дуже успішно, адже, окрім об’єднання громад, вони бачать нашу роботу в секторальній децентралізації, як змінюються сервіси, як збільшуються повноваження ОТГ, як зростають фінансові надходження, як місцеве самоврядування приходить до середньострокового планування, бо мають абсолютну податкову базу тощо. Змінюється система менеджменту в ОТГ. У об’єднаних громад такі самі повноваження, як у місцевої влади Києва… Завдяки децентралізації, зокрема, наразі ментально змінюється система менеджменту в Україні», – підсумував він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 червня 2018
Україну чекає стабільне економічне зростання, – Кубів
Прогноз зростання української економіки на 2018-2019 роки – 3% та 3,6% ВВП. Про це заявив перший-віце-прем'єр-міністр – міністр...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...