31,6% молока, яке надходить на переробку – «домашнє», 87% його – другого сорту
31,6% молока, яке надходить на переробку – «домашнє», 87% його – другого сорту

У 2017 році частка молока екстра-класу за ДСТУ 3662-97, закупленого у сільськогосподарських підприємств, становила 16,4%, у закупленого у приватних господарствах – лише 0,1%. Про це повідомляє прес-служба Української аграрної конфедерації (УАК).

Нагадаємо, що Володимир Гройсман заявив, що заборони закупівлю молока та м'яса у населення не буде, тільки — контроль якості.

На думку експертів УАК, ситуація із низькою якістю молока може виявитися вкрай загрозливою для розвитку галузі, тому що з 1 липня 2018 року в Україні ступає в дію оновлений стандарт про закупівлю молока у господарствах населення у зв’язку із виконанням Угоди про асоціацію з ЄС положень про санітарно-гігієнічні норми, які стосуються молочної сировини.

Також УАК акцентує увагу на тому, що в Україні скорочується поголів’я корів.

За даними Держстату, на початок 2017 року поголів’я корів складало 2,1 млн голів, а на 1 січня 2018 року — 2,04 млн голів. При чому скорочення поголів’я більшими темпами відбувалося у сільськогосподарських підприємствах, порівняно з господарствами населення (відповідно — на 4 і 3%). Виробництво ж молока в сільськогосподарських підприємствах зросло на 2,2 % у 2017 році, порівняно із 2016 роком, а у господарствах населення  навпаки — скоротилося на 2,1 %, — ідеться в повідомленні.

Як зазначає прес-служба, частка особистих селянських господарств у надходженні молока від сільськогосподарських тварин усіх видів на переробні підприємства за регіонами у 2017 році залишалася високою.

Від сільськогосподарських підприємств усіх організаційно-правових форм на переробку закуплено 2,7 млн тонн молока (або 68,4 % від загального обсягу), а від населення — 1,24 млн тонн (або 31,6 % від загального обсягу).

У 2017 році частка молока екстра-класу, закупленого у сільськогосподарських підприємств, становила 16,4%, у закупленого у приватних господарствах – лише 0,1%, – повідомляє прес-служба УАК.

Також експерти наголошують, що протягом двох років незмінною залишається частка молока вищого ґатунку (36,7%) в обсязі молока, що надходило на переробку від сільськогосподарських підприємств.

У той же час, у 2016 році господарства населення не виробляли молоко екстра-класу, а у 2017 році переробними підприємствами у них придбано для переробки 0,1% молока ґатунку «екстра» за ДСТУ 3662-97, такою ж низькою є частка молока вищого ґатунку. В основному від населення на переробку надходить молоко ІІ ґатунку (87 % від загального обсягу).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 серпня 2018
Дослідили чим забруднене домашнє молоко – ФАО
Українці вважають більш корисними і натуральними домашні молочні продукти. Про це свідчить опитування понад 2 тис. громадян віком від 18 до 50 років,...
15 квітня 2018
ЄС виділить майже €800 тис. на розвиток органічного молочарства на Житомирщині
У рамках грантового проекту з Європейським Союзом Баранівська об’єднана територіальна громада (ОТГ), що на Житомирщині, залучить понад...
3 лютого 2018
Що вплинуло на зниження закупівельних цін на молоко
Зниження експортних цін та залишки сухого молока на складах у січні цього року вплинули на зниження закупівельних цін на молоко. Про це повідомляють...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...