Немає українських проектів, на які можна використовувати гроші Євросоюзу — Томбінський
Глава представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський

Україні потрібно вивчити досвід інших країн і використовувати міжнародну допомогу, яку надають Україні в останні два роки. Про це повідомив глава представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський.

Європейський Союз планує запустити нові програми фінансування для України, але багато коштів можуть залишитися невикористаними через брак відповідних українських проектів.

"Україна — це країна, яка за останні 25 років буксує в нижчої категорії. Тому потрібна стратегія, щоб вона могла увійти в категорію вищих. І самоврядування є одним з елементів такої стратегії. Можемо побачити приклад країн, в яких самоврядування було введено в пострадянський час , і який це дало результати. і такі результати треба напрацьовувати у всіх містах України", — заявив він.

За словами голови представництва ЄС в Україні, потрібно приймати рішення, які презентують людей на місцях, так як відповідальність на локальному рівні набагато вище, ніж на центральному. Також, на його думку, потрібно вивчити досвід інших країн і використовувати "унікальну міжнародну допомогу", яку надають Україні в останні два роки.

Томбінський зазначив, що потрібні такі елементи, які можна втілити в життя на місцях. Для цього, на його думку, потрібно створити якийсь комітет, який буде вивчати досвід, шукати в Україні успішні проекти і поширювати їх на більш низький рівень.

"Європейський Союз допомагає Україні засобами, щоб будувати елементи такого самоврядування. Це майже 180 млн євро на доступні програми, які ми запустили за останні 5 років. Плануємо запустити нові програми, але багато коштів так і залишаться у нас, тому що немає українських проектів, на які можна використовувати ці гроші. Країні не потрібно просити додаткових грошей, тому що ті, які були надані, що не були використані", — заявив глава.

Він сказав, що зараз ЄС в роботі з Україною намагається максимально зменшити кількість міжнародних експертів і залучити якомога більше українських експертів.

"Тому що мета цього процесу — побудувати українську компетенції управління, допомогти українським експертам використовувати український потенціал. Для цього будемо відкривати і наступні проекти, давати гроші українським установам, інститутам, українському самоврядуванню, щоб воно побудувало процес, який буде працювати для України", — додав Томбінський.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 квітня 2016
Експорт агропродукції в ЄС може збільшитися на 50% — прогноз
До 2019 року експорт української агропродовольчої продукції в ЄС може збільшитися на 50%. Про це повідомляє прес-служба Національного наукового...
29 березня 2016
ЗВТ між Україною і ЄС не працює в повну силу — Томбінський
Зона вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом, яка стартувала 1 січня 2016 року, поки не принесла значних успіхів і не запрацювала на...
29 березня 2016
Томбінський назвав 4 поради експортерам — офіційно
Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський назвав 4 поради українським експортерам. Про це він повідомив під час форуму CapturingNewMarkets...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...