Український пісний борщ на 30% дорожчий за польський, — експерт
Український пісний борщ на 30% дорожчий за польський, — експерт

Ціни на овочі в Україні на 30% вищі за польські. Про це на сторінці у Facebook повідомляє директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Читати до темиНазвали 5 регіонів України, де готують найдешевший борщ

На початку 2017 року всі соціальні продукти в Україні були дешевшими, але з кожним місяцем картина змінювалася. 

Нижче наведено рівень цін у березні на овочі в Києві та Варшаві.

У березні на київському оптовому Столичному ринку зросли в ціні буряк – на 57%, або 4 грн, капуста броколі – на 50%, або 20 грн, білокачанна капуста – на 33%, або 2 грн, цвітна капуста – на 30%, або 17 грн, морква – на 25%, або 2 грн. Не змінилася ціна на ріпчасту цибулю, а картопля й томати подешевшали, відповідно на 14%, або 0,7 грн та 5%, або 2 грн. Відтепер кілограм буряка коштує 11 грн, капусти білокачанної – 8 грн, картоплі – 4,3 грн, моркви – 10 грн, цибулі ріпчастої – 5 грн, капусти броколі – 60 грн, цвітної капусти – 72 грн, а томату – 36 грн.

У нашого західного сусіда за березень на оптовому ринку Броніше суттєво подорожчала тільки морква – на 46%, або 3,6 грн. Незначно додали в ціні броколі та цвітна капуста, відповідно на 10%, або 3,1 грн і 2%, або 1,2 грн. Не змінилася ціна на білокачанну капусту, картоплю і ріпчасту цибулю, а буряк із томатами подешевшали на 8%. На 2 квітня кілограм польського буряка коштує 5,7 грн, капусти білокачанної – 3,1 грн, картоплі – 3,9 грн, моркви – 11,4 грн, цибулі ріпчастої – 4,7 грн, капусти броколі – 34,3 грн, цвітної капусти – 45,7 грн, томату – 34,3 грн.

Якщо порівнювати ціни на овочі в двох країнах, то картина для українського споживача буде виглядати вкрай жахливо. Так, зокрема, капуста білокачанна в Україні дорожча в 2,5 разу, ніж у Польщі. Буряк для українського споживача вищий у ціні майже в 2 рази, ніж для поляка. Броколі та цвітна капуста на українському столичному ринку дорожчі на 75% і 57% відповідно, картопля – на 10%, цибуля ріпчаста – на 6%, томати – на 5%. І тільки морква в Україні дешевша на 13%", — пише Дорошенко.

Напередодні православного Великодня ми порахували вартість пісного борщу в Україні та Польщі. Ми взяли картоплі та буряку – по 500 г, білокачанної капусти – 300 г, моркви, цибулі й томату – по 200 г, води питної – 3 л, солі та перцю – за смаком. Український борщ у нашій країні обійшовся нам у 20,2 грн, тоді як у Польщі – у 15,6 грн. Таким чином, борщ, зроблений в Україні, коштуватиме на 30% дорожче, ніж у нашого сусіда. І це при тому, що середня заробітна плата в Польщі у 5 разів вища від української.

Чому так відбувається? Причин багато. Усі вищезазначені причини можна звести до однієї: владі байдуже, що відбувається з цінами та рівнем життя. Політика займає весь час. Держава взагалі не цікавиться внутрішньою торгівлею, сконцентрувавши всі невеликі сили на розвитку експорту. А Україна потребує створення Міністерства торгівлі, яке буде займатися, зокрема, розвитком умов внутрішньої торгівлі", – зазначає експерт.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 березня 2019
На початку року пришвидшилося подорожчання борщового набору
Темпи зростання цін на овочі борщового набору у січні прискорилися – до 86% (рік до року). Про це йдеться у макроекономічному та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...