Цьогоріч Україна може сподіватися на рекордний урожай яблук, — експерти
Цьогоріч Україна може сподіватися на рекордний урожай яблук, — експерти

Аналіз інформації про погоду та звіти садівників про ситуацію в садах дозволяють сподіватися на рекордний врожай яблука, а також багатьох інших видів фруктів та ягід у 2018 році в Україні. Про це повідомляють експерти Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Нагадаємо, на Херсонщині очікують рекордного урожаю винограду.

У той же час, підтвердити цей прогноз можна буде лише після завершення цвітіння садів, приблизно в середині травня.
 
Основні фактори, що можуть вплинути на врожай та ціни фруктів в новому сезоні:

  • Аномально холодний та сніжний березень поточного року з високою імовірністю відтермінує цвітіння садів, що дозволить знизити імовірність втрат від весняних приморозків. Адже останніми роками найчастіше виробники страждали саме через передчасне цвітіння фруктових дерев, спровоковане ранньою весною.
  • Завдяки відносно стабільним кліматичним умовам зими, без аномальних морозів та з високою кількістю опадів, садівникам вдалося практично повністю запобігти ушкодженню та знесиленню дерев.
  • Завдяки тому, що минулого року приморозки в травні різко знизили врожайність багатьох фруктів, дерева змогли "відпочити" та накопичити достатню кількість поживних речовин, що позитивно впливатиме на врожайність у поточному році.
  • В 2018 році вступає в плодоношення значна кількість молодих садів – як яблука, так і черешні. Крім того, велика питома вага молодих яблуневих садів еволюційно збільшить свою продуктивність у 2018 році. Отже, загальний обсяг врожаю збільшиться.
  • ЄС очікує на рекордний врожай яблука після того, як приморозки минулого року різко знизили продуктивність у садах. Отже, конкуренція на ринку яблук ЄС посилиться, що негативно вплине на ціни.
  • ЄС, більш за все, знову втратить значну частину черешні, абрикос та персиків. Тому очікувати низьких цін на ці товари в ЄС не доводиться.
  • Україна, швидше за все, суттєво збільшить експорт черешні до ЄС в новому сезоні. Отже, ціни на внутрішньому ринку будуть не нижчими, ніж у 2017 році.
  • На ринку яблук України варто очікувати різкого зниження цін. Особливо важко буде виробникам, які вирощують яблука не дуже популярних сортів та невисокої якості. Цілком імовірно, що такі яблука продаватимуться за тієї ж ціною, що й промислове яблуко. Водночас, якісне яблуко перспективних сортів буде активніше експортуватися, тому виробники, які експортуватимуть яблука, можуть навіть збільшити дохід проти сезону 2017/18. До того ж якісні яблука на внутрішньому ринку будуть продаватися на 30-50% дешевше, ніж у попередньому сезоні.
     

     

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 липня 2018
ТОП-10 вітчизняних продуктів із найвищим експортним потенціалом, – ФАО
Яблука, горіхи, заморожені ягоди, броколі та огірки мають найвищий експортний потенціал. Про це у своєму дослідженні пишуть експерти проекту...
7 червня 2018
Через посуху Україна може втратити 50% врожаю, – ВАР
Агросектору половини України – південних, центральних та східних областей  –прогнозують втрати до 50% врожаю зернових через посуху....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...