Через три роки Україна експортуватиме газ в Європу — експерт
Через три роки Україна експортуватиме газ в Європу — експерт

У 2021 році видобуток блакитного палива в Україні може сягнути 28 млрд кубометрів, таким чином ми зможемо експортувати його в Європу. Про це сказав виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Роман Опімах в інтерв’ю агентству «Кримські новини», повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що, за словами прем'єр-міністра України, Росія має заплатити Україні понад $8,5 млрд за рішеннями Антимонопольного комітету України та Стокгольмського арбітражу.

Як сказав Роман Опімах, за обсягами розвіданих запасів газу Україна входить до трійки країн Європи, тож ми маємо достатньо ресурсів, щоб не закуповувати його за кордоном.  Також він повідомив, що у 2017 році Україна імпортувала енергоносіїв на понад $11 млрд.

 

Зважаючи на політичну ситуацію в Україні, зокрема, конфлікт із «Газпромом», держава має зосередити свої зусилля на збільшенні вітчизняного газовидобутку, залученні інвестицій та досягненні енергетичної незалежності",— сказав виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України.

 

Він зазначив, що для досягнення енергонезалежності влада вже зробила кілька важливих речей.

 

Перше, на чому слід наголосити, це новий фіскальний режим. З 2018 року в країні діє стимулююче оподаткування для буріння нових газових свердловин і держава надала гарантії його не змінювати протягом 5 років. Завдяки новій податковій системі, сьогодні Україна має найбільш привабливу позицію серед видобувних європейських країн. Це надасть змогу залучати потужні інвестиції у галузь та очікувати на прихід інвесторів. Другим важливим кроком є дерегуляція. Стара рудиментна система була значною перешкодою для розвитку галузі. Підписання Президентом закону №3096-д, у значні мірі, сприятиме збільшенню власного газовидобутку та розвитку галузі", — зазначив Р. Опімах.

 

Він наголосив, що цей документ полегшує землевідведення для буріння свердловин. 70% українських земель — аграрні, з них 3/4 — це паї. Змінювати їхнє цільове призначення зараз не можна через мораторій, але було знайдено компромісний варіант, що дозволить розвиватися газовидобувній індустрії та не порушувати ті правові норми, які зараз існують.

 

По-друге, законопроект передбачає суттєве скорочення терміну на отримання дозвільних документів. Якщо раніше газовидобувним компаніям потрібно було отримати 44 дозволи у 16 різних установах і це займало близько 3,5 року, то зараз процедуру пришвидшено щонайменше на 18 місяців", — зазначив він.

 

Також, за інформацією експерта, скасовуються 14 дозволів, ліквідуються 6 ступенів дублюючих погоджень. Контроль держави залишається за екологічною ситуацією, промисловою безпекою, земельними нормами.

 

Третя річ — це гармонізація українського та європейського законодавства. Зокрема, важливим є імплементація норм директив щодо процедур проведення аукціонів на надання вуглеводневих ділянок у користування та унормування переліку ресурсних платежів, які стягуються з надрокористувача", — уточнив Опімах.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

23 квітня 2018
«Газпром» відправив до Стокгольму документи для розірвання контрактів з Україною
20 квітня «Газпром»  передав до Стокгольмського арбітражу пакет документів про розірвання контрактів з «Нафтогазом», при...
13 квітня 2018
«Нафтогаз» хоче відсудити у «Газпрому» ще $15 млрд
Якщо тарифи на транзит газу по території України будуть переглянуті, то «Нафтогаз» претендуватиме на компенсацію від...
11 квітня 2018
Міжвідомча робоча група працює над алгоритмом стягнення з «Газпрому» $6 млрд штрафу, – АМКУ
Виконавча служба Міністерства юстиції України та міжвідомча робоча група працюють над виробленням правильного алгоритму стягнення штрафу з...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...