Аграрії наполягають на перегляді механізмів оподаткування агрогалузі
Аграрії наполягають на перегляді механізмів оподаткування агрогалузі

Всеукраїнська Аграрна Рада та Український клуб аграрного бізнесу ініціювали обговорення питання оподаткування галузі з представниками агробізнесу, народними депутатами та представниками виконавчої ланки влади. Про це інформує прес-служба ВАР, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що Комітет з питань податкової та митної політики не провалив голосування законопроекту за повернення експортного ПДВ для експорту сої та ріпаку.

У четвер, 29 березня, за ініціативи аграрних асоціацій, котрі входять до складу ГС «Всеукраїнський аграрний форум», у Києві відбудеться круглий стіл на тему «Ефективний механізм оподаткування аграріїв: пошук справедливості».

 

Планується обговорити правку до Податкового кодексу, згідно з якою відміняється експортне відшкодування ПДВ для сої та ріпаку. Йтиметься про те, як дане нововведення позначиться на вітчизняній аграрній галузі у коротко- та довгостроковій перспективі, яких сум сягнуть збитки малих і середніх аграріїв та хто, зрештою, опиниться у виграші – чесні виробники, чи провладні олігархи", – повідомляє прес-служба ВАР.

 

Як повідомляється, цей круглий стіл стане майданчиком, який об’єднає усі зацікавлені ланки: народних депутатів, малих і середніх агровиробників та переробників. У ході відкритого діалогу кожна зі сторін зможе обґрунтувати та донести до громадськості свою позицію.

Раніше ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» (ВАР) вже організувала два Загальнонаціональних аграрних віче, у ході яких мав відбутися діалог між малими аграріями і переробниками. Однак, за інформацією прес-служби, представники олійноекстракційних заводів проігнорували ці заходи, а до малого та середнього бізнесу вкотре ніхто не дослухався.

 

Це призвело до того, що за організаційної підтримки ВАР аграрії були вимушені тричі перекривати основні автомагістралі країни та влаштовувати акції протесту під Комітетом Верховної Ради з питань податкової і митної політики та власне будівлею парламенту", – ідеться в повідомленні.

 

І все ж, голос аграріїв було почуто: минулого тижня аграрний та податковий комітети Ради розглянули та ухвалили законопроект №7403-2, яким повертається експортне відшкодування ПДВ для олійних культур. Тепер сільгоспвиробники очікують на прийняття цього документу Радою протягом наступного сесійного тижня – 3-7 квітня.

У заході візьмуть участь керівники найбільших аграрних асоціацій:

Михайло Соколов – заступник голови ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада»;
Генадій Новіков – голова ГС «Аграрний Союз України»;
Тарас Висоцький – генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»;
Марія Дідух – директор ГС «Всеукраїнський аграрний форум»;
Мар'ян Заблоцький – голова ГО «Українське товариство економічних свобод»;
Степан Капшук – директор асоціації «Укроліяпром».


Інтереси виробників сої та ріпаку представлятимуть аграрії:

Сергій Іващук (ТОВ НВ Агрофірма «Перлина Поділля»);
Володимир Хвостов (ТОВ «Торговий дом «Долинское»);
Сергій Тарасов (ТОВ «Агроспецсервіс»);
Андрій Гордійчук («Сварог Вест Груп»).


Участь у круглому столі візьмуть народні депутати – співголови Міжфракційного депутатського об’єднання «Аграрна Рада»:

Дмитро Лінько (Радикальна партія);
Вадим Підберезняк ("Народний фронт");
Сергій Лабазюк ("Воля народу");
Іван Мірошниченко ("Самопоміч");
Вадим Івченко ("Батьківщина");
Сергій Хлань (БПП).


Крім того, до участі в заході запрошені голови та заступники голів усіх парламентських фракцій: «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», «Опозиційний блок», «Відродження», «Самопоміч», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та «Воля народу». Також – голова Комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна та секретар податкового комітету – Сергій Кришин.

До участі запрошені усі найбільші переробники олійних, серед яких агрохолдинги «Кернел», «Астарта та інші.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 березня 2018
Парламент розгляне скасування експортного ПДВ для виробників сої та ріпаку
Щойно депутати включили в порядок сесії законопроект №7403-2 «Щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення...
19 січня 2018
Прийнято закон щодо відшкодування ПДВ для платників податків із Тимчасового реєстру
Уряд схвалив законопроект, який врегульовує питання щодо відшкодування ПДВ для платників податків, які подали заяви до 01 лютого 2016 року та не...
19 грудня 2017
Бути чи не бути відшкодуванню ПДВ: за чиїми вказівками формуються закони
Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин не ухвалює рішення щодо аграрної політики, закони формуються лише за вказівками Президента....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...