Торік в агросектор інвестували більше, ніж в докризовий період 2013 року
Торік в агросектор інвестували більше, ніж в докризовий період 2013 року

 

Прирости капітальних інвестицій в аграрний сектор економіки України у січні - грудні 2017 року залишалися високими і склали порівняно з відповідним періодом
2016 року 30,7%. Про це поінформувала старший науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Вероніка Нечитайло.

За даними Державної служби статистики України, у січні - грудні 2017 року загальний обсяг капітальних інвестицій, освоєних агропродовольчим сектором економіки, склав у фактичних цінах 75,7 млрд грн. Це в 1,2 разу перевищує показник аналогічного періоду 2016 року, зауважила експерт.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, обсяг освоєних у cічні - грудні 2017 року у вітчизняному аграрному секторі економіки капітальних інвестицій у доларовому еквіваленті склав 2173,4 млн дол. США, тобто на 4,3% перевищив показники
докризового періоду січня - грудня 2013 року у 2083,3 млн дол. США, зауважила Вероніка
Нечитайло.

За її словами, левова частка інвестицій в агропродовольчий сектор економіки України – 75,2% – була спрямована на сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг.

Вкладення у лісове господарство та лісозаготівлю залишилися на рівні січня - грудня 2016 року. Водночас у рибному господарстві приріст капітальних інвестицій протягом 2017 року зріс до 53,7%.

Капітальні інвестиції, освоєні у довгострокові біологічні активи рослинництва та тваринництва, у січні - грудні минулого року збільшилися до 3295,5 млн грн, перевищивши показник відповідного періоду 2016 року в 1,1 разу.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів капітальні інвестиції збільшилися на 7,4% і склали 17944,8 млн грн.

На 1 гривню капітальних інвестицій у виробництво харчових продуктів і тютюнових виробів у січні - грудні 2017 року припадало 3,18 грн інвестицій у сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг.

Це свідчить, що у січні - грудні 2017 року зберігалася тенденція пріоритетності сільського господарства перед харчовою промисловістю. Вона виникла за рахунок збільшення експорту сировинної продукції за кордон та зменшення переробки на харчові цілі в межах країни внаслідок скорочення кількості населення та його купівельної спроможності. Цей тренд, за прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, збережеться до 2025 року", - підсумувала Вероніка Нечитайло.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

31 березня 2018
Депутати розглядають три варіанти фінансової підтримки аграріїв
Щоб полегшити аграріям життя, депутати працюють над трьома варіантами фінансової підтримки. Про це розповів член Комітету з питань аграрної політики...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...