Кумівський капіталізм контролює 25% усіх вітчизняних активів — експерт Світового банку
Кумівський капіталізм контролює 25% усіх вітчизняних активів — експерт Світового банку

В Україні політично пов'язаними є 2% фірм, і вони контролюють понад 20% загального обігу та понад чверть активів усіх українських компаній. Про це пише директор Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні Сату Кахконен у колонці, опублікованій «Економічною правдою», повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що журнал «Новое время» спільно з інвестиційною компанією Dragon Capital оприлюднили новий рейтинг найбагатших людей в Україні.

Наша команда поставила запитання: які масштаби політичних зв'язків серед українських фірм? Чи пов'язані ці політичні зв'язки з різними результатами пов'язаних фірм?.. В Україні політично пов'язаними є 2% фірм, але вони контролюють 20% загального обігу та більше чверті всіх активів українських компаній. Ці цифри залишаються стабільними протягом тривалого часу", – зазначила Кахконен.

За її словами, політично пов'язані фірми зосереджені в гірничодобувій, енергетичній і транспортній галузях, де на них припадає понад 40% обігу і понад половину всіх активів.

Аналіз відшкодування ПДВ з 2016 року по березень 2017 року показав, що політично пов'язана фірма перевіряється аудиторами на 61% менше, ніж не пов'язана", – підкреслила представник СБ.

Також Кахконен зазначила, що політично пов'язані фірми менш продуктивні. І хоча причинно-наслідковий зв'язок між політичною зв'язаністю і низькою продуктивністю точно встановити не вдалося, підвищення продуктивності таких фірм могло б прискорити зростання економіки на 1-2%, додала вона.

Наш аналіз показав, що, попри чітку економічну вартість «кумівського капіталізму», остаточний успіх економічних реформ в Україні великою мірою залежатиме від подолання опору зацікавлених кіл будь-яким зусиллям зі створення правової системи і норм", – підкреслила Кахконен.

За її словами, незалежний антикорупційний суд повинен стати наступним логічним завершенням формування антикорупційної прокуратури, як це передбачено чинним законодавством України.

 Відповідальна та активна громадянська позиція – найкращий підхід до розриву зачарованого кола «кумівського капіталізму", – зазначила представник СБ.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 липня 2019
Названо п'ять схем капіталізації с/г угідь
Україна володіє близько 10,4 млн га (мінус 1,5 млн га переданих ОТГ). Із них 3,2 млн га — в постійному...
10 квітня 2018
Світовий банк дав прогноз економічного розвитку України
Інфляція в Україні у 2018 році може знову перевищити очікування Національного банку України (НБУ) на тлі очікуваного підвищення витрат на оплату...
9 лютого 2018
Відсутність закону про земельну децентралізацію збереже корупцію в земельних питаннях — заява
Неприйняття парламентом закону про земельну децентралізацію зберігає та посилює корупційні ризики у земельній сфері. Таку точку зору висловили у...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...