На Житомирщині фермер покинув десятки голодних тварин помирати
На Житомирщині фермер покинув десятки голодних тварин помирати

На Житомирщині селяни намагаються врятувати із занедбаної ферми тварин, які голодують через те, що покинуті власником напризволяще. Про це повідомляє ТСН.

Сам фермер існування проблеми заперечує.

Голодні схудлі коні зачинені в брудних стайнях, стоять у гною, а в приміщенні немає ані сіна, ані комбікорму. Засніженим полем гуляють іще зо два десятки овець — рештки від колись великої отари. Селяни кажуть, що інші тварини вже померли голодною смертю. Самі ж вони підгодували б худобу, однак бояться власника тварин.

Ми не маємо права годувати через те, що він викличе поліцію. В нього худоба поздихає, а він скаже, що її потруїли, — вважає жителька села Кілки Валентина Мошонець. 

Фермер узяв в оренду комплекс чотири роки тому і спочатку доглядав за тваринами. Однак кілька місяців тому все змінилося, тепер господар навідується на ферму раз на тиждень, а зустрічі з односельцями уникає. Останні ситуацією обурені. "Гнати далі, ніж очі бачать! Цих 20 овечок ні кормом забезпечити… Он скоро ті телята з ніг упадуть. Зовсім слів не можна підібрати", — каже Віктор Школьник. 

Власник комплексу не відчиняє дверей свого обійстя та недоступний телефоном. Селяни кажуть, що апарат він відключає, щоб не розмовляти з людьми. Сільський голова зізнається, що про знущання над тваринами знає, але вплинути на фермера не може, бо худоба — його приватна власність. "Створили комісію, склали акт, але практично вплинути неможливо", — каже Віктор Паращенко.

Селяни написали звернення до поліції, після чого ферму обстежили й визнали, що тварин утримують неналежно. Але це також нічого не змінило. "Від надання будь-яких пояснень із цього приводу він відмовляється, нічого пояснювати не бажає", — розповів про господаря тварин начальник Чуднівського відділення поліції Анатолій Корнієць. Тепер у поліції хочуть відкрити кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами, і якщо провину чоловіка за цією статтею доведуть, йому загрожує штраф у 8,5 тисячі гривень або ув’язнення до 5 років. 

Занедбана ферма на Житомирщині

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

30 березня 2018
Зниження поголів’я тварин на фермах призвело до скорочення виробництва комбікормів на 33-65%
Через зниження поголів’я тварин на фермах, в Україні скоротилося виробництво кормів у 12 областях. Про це пише Інформаційне агентство...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...