Офіційно: Єврокомісія запропонувала Україні мільярд євро фіндопомоги
Офіційно: Єврокомісія запропонувала Україні мільярд євро фіндопомоги

Європейська комісія затвердила пропозицію щодо нової програми макрофінансової допомоги (MFA) для України на суму до 1 млрд євро для підтримки економічної стабілізації та структурних реформ. Про це повідомляє прес-служба Єврокомісії.

"Сьогоднішня пропозиція слідує за запитом української влади та прямими дискусіями між президентом Комісії Жан-Клодом Юнкером та Президентом України Петром Порошенком. Нова програма спрямована на те, щоби спиратися на прогрес, досягнутий у підтримці стабілізації економіки та структурних реформ під час трьох попередніх операцій MFA", — йдеться у заяві.

Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс зазначив, що пропозиція про четверту програму макрофінансової допомоги свідчить про зобов'язання ЄС щодо солідарності з Україною.

Ця солідарність повинна йти рука об руку з постійною прихильністю української влади до амбітної програми реформ для забезпечення стабільної та процвітаючої України. Ми розраховуємо на підтримку цієї важливої ​​програми з боку Європейського парламенту та держав-членів", — зазначив він.

Єврокомісар П'єр Московічі також закликав українську владу продовжувати динаміку реформ з новою силою, "побудувати більш справедливу, більш стабільну та процвітаючу країну в інтересах усіх українців".

Усі виплати за запропонованою програмою, включаючи першу, залежатимуть від реалізації реформ, спрямованих на усунення вразливостей, виявлених в українській економіці. Включені у Меморандум про взаєморозуміння, вони будуть враховувати заходи, які залишаються невирішеними з попередньої програми MFA, і включатимуть кроки з посилення боротьби з корупцією", — зазначили у Єврокомісії.

Пропозиція Єврокомісії щодо четвертої програми MFA для України підлягає затвердженню Європейським парламентом та Радою ЄС.

Як повідомлялося раніше на AgroPolit.com, Україна готує нову програму на рік макрофінансової підтримки з Євросоюзом на загальну суму в 1 млрд євро.

Нагадаємо, на сьогоднішній день Україна отримала за трьома попередніми програмами MFA кредитів на суму 2,81 мільярда євро з початку 2014 року: 1,61 мільярда євро були виділені у 2014-2015 роках в рамках двох попередніх програм MFA та 1,2 мільярда євро у 2015—2017 роках як частина третьої програми.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...