Завтра набуває чинності закон про приватизацію
Завтра набуває чинності закон про приватизацію

Закон України "Про приватизацію державного та комунального майна" набуває чинності у середу, 7 березя. Його опублікували в парламентській газеті Голос України.

Новий закон замінює сім чинних законів у сфері приватизації та забороняє державі-агресору брати участь у приватизації в Україні.

За інформацією Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), закон сприятиме розширенню кола потенційних інвесторів, оскільки суттєво посилює захист їхніх прав.

"Для цього він передбачає можливість використання найкращих міжнародних практик вирішення спорів і застосування міжнародного права в договорах купівлі-продажу до 2021 року. Якщо, наприклад, покупець захоче, щоб договір купівлі-продажу регулювався правом Англії та Уельсу, орган приватизації буде зобов'язаний задовольнити цю умову", – пояснили в МЕРТ.

Закон встановлює єдиний алгоритм продажу великих державних об'єктів і єдину процедуру для малих, зазначає МЕРТ. Ухвалений документ визначає два способи продажу державних і комунальних підприємств: відкритий інтернет-аукціон у "ProZorro. Продажі" для малої приватизації з можливістю застосувати класичний і голландський аукціони, а також аукціон із застосуванням інвестиційного радника з числа найбільших інвестиційних банків для приватизації великих об'єктів.

Згідно з депутатськими поправками, закон також обмежує участь компаній країни-агресора у приватизації. Зокрема, покупцями об'єктів державної власності не зможуть бути юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником або власником 10% і більше яких є резиденти країни, визнаної державою-агресором.

Стартовою ціною для об'єктів малої приватизації буде їхня балансова вартість, якщо вона не дорівнює нулю. Якщо її визначити неможливо, стартова ціна встановлюватиметься за допомогою оцінки", – пояснює МЕРТ.

Новий закон про приватизацію, який полегшує продаж неліквідних об'єктів, є однією з умов продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Нагадаємо, затримка з надходженням траншу від Міжнародного валютного фонду (МВФ) не вплине на показники державного бюджету на 2018 рік.

Президент України Петро Порошенко підписав закон про приватизацію 2 березня.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...