ФАО представляє результати соцопитування про державну підтримку малих сільгоспвиробників в Україні
ФАО представляє результати соцопитування про державну підтримку малих сільгоспвиробників в Україні

Результати опитування сільськогосподарських виробників в Україні свідчать про низький рівень їхньої участі в програмах державної підтримки. Про це повідомляє АгроПерспектива.

Згідно з результатами опитування, лише 20,3 відсотка малих і середніх сільськогосподарських підприємств, включаючи фермерів, подали заявку на державні програми підтримки, які діяли в період 2000—2017 рр.

Сьогодні ФАО організувала круглий стіл для презентації та обговорення результатів соціологічного дослідження, проведеного Центром соціального моніторингу України в рамках поточного проекту ФАО технічної допомоги Міністерству аграрної політики і продовольства України. Учасники обговорили рекомендації з розробки різних механізмів державної підтримки українських сільськогосподарських виробників на основі аналізу соціальних опитувань і відповідного досвіду ЄС щодо підтримки фермерів.

В цілому було опитано 2051 юридичну особу, зокрема 1607 підприємств, котрі спеціалізуються в рослинництві та 444 — в тваринництві. Крім того, дослідження охопило до 600 домогосподарств, які вирощують продукцію для продажу.

Подібне опитування про програми підтримки сільського господарства в масштабах країни, яке охоплює не тільки зареєстрованих виробників, а й велику кількість сільських домогосподарств, проводиться в Україні вперше. Такий всеосяжний підхід дозволив визначити бажані напрямки підтримки та рекомендувати критерії для програм підтримки малих виробників, що, у свою чергу, повинно позитивно вплинути на весь сектор», — сказала економіст ФАО Ірина Кобута, координатор проекту.

На зустрічі були присутні представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, різних асоціацій агробізнесу, ФАО і Центру соціального моніторингу.

Понад чверть (25,9 відсотка) представників малих і середніх сільськогосподарських підприємств, включаючи фермерів, повідомили, що вони взагалі не чули про будь-які програми державної підтримки, тоді як 59 відсотків були в цілому обізнані про дане питання. Тільки 15,1 відсотка респондентів добре знали про державні програми і проявили інтерес, принаймні, до деяких із них.

Поінформованість сільських домогосподарств була ще нижчою, бо 61,2 відсотка з них взагалі не чули про якісь програми державної підтримки.

Оскільки за державною підтримкою звернулося настільки мала кількість агровиробників, під час опитування були вивчені також причини, котрі перешкоджають їхній участі в таких програмах. Результати опитування показали, що майже половина респондентів не вірять у механізм державної підтримки, а майже 45 відсотків вважають, що їх участь була неможливою через відсутність відповідної інформації.

У рамках дослідження було також проведено вивчення рівня ефективності поточних і попередніх програм державної підтримки, ступеня готовності респондентів до участі в таких програмах з урахуванням форми їхньої сільськогосподарської діяльності, масштабів землекористування, кількості персоналу, а також було складено рейтинг найбільш привабливих програм державної підтримки.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 березня 2018
Дотації отримали лише 20% фермерів – ФАО
В Україні всього 20% фермерів беруть участь у програмах державної підтримки. Про це ідеться в дослідженні, проведеному Продовольчою і...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...