Запровадження обов’язкової відеофіксації перевірок суттєво знизить ризик неправомірних дій інспекторів
Відеофіксації перевірок знизять ризик неправомірних дій інспекторів

З 1 січня 2018 року, відповідно до наказу Держпродспоживслужби від 20.12.2017 №1207 «Про впровадження процедури відеофіксації», по всій території України всі заходи державного контролю (нагляду) повинні супроводжуватися відеофіксацією. Про це повідомляє прес-слжуба Держпродспоживслужби.

Крім того, з 4 квітня поточного року набирає чинності Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» (№2042), який дає право здійснювати відеофіксацію не тільки інспектору, а й самому господарюючому суб’єктові.

Тому, якщо хтось із інспекторів під час перевірок буде «гратися» з законом — вмить стане «зіркою» Ютубу», – заявив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час прямого ефіру на радіо «Голос столиці».

За його словами, це також спростить вжиття заходів дисциплінарного впливу до таких осіб.

Володимир Лапа зауважив, така норма дозволяє у випадку суперечки мати неупереджені докази й уникнути необ’єктивності та, за необхідності, довести неправомірність дій інспектора або порушення вимог законодавства підприємцем.

Також він наголосив, що впровадження процедури відеофіксації значно знижує корупційні ризики.

Є три принципи боротьби з корупцією: прозоре регулювання, гідні зарплати та незворотність покарання. Наразі створено достатньо антикорупційних органів, є певний прогрес із рівнем зарплат. Окрім того, в плані регулювання ми зараз працюємо над удосконаленням всіх процесів своєї діяльності й усуваємо ті моменти, які можуть бути корупційно місткими. Зокрема, розраховуємо, що за запровадження відеофіксації перевірок такі чинники будуть нівельовані», — зазначив голова Держпродспоживслужби.

Водночас, за його словами, відеофіксація слугуватиме також і підтвердженням порушень законодавства господарюючими суб’єктами й загалом зробить процес перевірок більш прозорим.

Нагадаємо, Держпродспоживслужба минулого року реалізовувала пілотний проект із проведенням відеофіксації заходів державного контролю (нагляду) та нагляду. Пілотний проект впроваджувався з 15.03.2017 відповідно до наказу голови Держпродспоживслужби №166 від 15.03.2017 на базі головних управлінь Держпродспоживслужби в м. Києві та Київської області. Проект реалізовувався на виконання пункту 18 Заходів щодо запобігання корупції в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.10.2016 №803-р передбачено впровадження процедури відеофіксації під час здійснення працівниками Держпродспоживслужби заходів державного контролю (нагляду).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...