Малі фермерські господарства на сході України отримують системи крапельного зрошення від ФАО
ФАО надає системи крапельного зрошення малим фермерським господарствам на сході

Група ФАО з надзвичайного реагування працює над тим, щоб поліпшити сільським жителям у постраждалих від конфлікту Донецькій і Луганській областях доступ до сучасних сільськогосподарських технологій. Про це повідомляє АгроПерспектива.

В даний час ФАО розподіляє 50 комплексів крапельного зрошення в селах Болотне і Орловське в Луганській і Донецькій областях відповідно. Ці два селища розташовані в межах восьми кілометрів від лінії зіткнення, й обидва села страждають від нестачі води для зрошення.

Кожен фермер-бенефіціар отримає повний іригаційний комплект, призначений для зрошення присадибних ділянок та садів, разом із великими ємностями для води, крапельними лініями, стрічками, фільтрами, шлангом і насосно-компресорних труб, розпилювачами і клапанами. Кожен комплект виконаний індивідуально і може бути використаний для різних культур. Потік води можна точно контролювати та направляти до основи рослини, максимізуючи використання води і мінімізуючи її втрати.

Маючи родючі грунти, Україна отримує великий потенціал для вирощування високопродуктивних культур за умови поставки сучасних іригаційних систем. У Луганській та Донецькій областях розташовані близько 2,8 мільйона гектарів сільськогосподарських земель, але іригаційна інфраструктура застаріла і часто не працює», — сказав Фаррух ТОіР, координатор програми ФАО з надзвичайного реагування в Україні. 

У минулому році групу з 50 дрібних фермерів в селах Кодема і Кримське в Донецькій і Луганській областях було забезпечено системами краплинного зрошення і навчено їхнього використання. Всі встановлені системи водопостачання успішно працюють.

Після торішніх поставок ми все більше переконуємося в тому, що крапельне зрошення є не просто додатковим засобом підвищення продуктивності, а й одним із найважливіших компонентів модернізації сільськогосподарської практики. Наш досвід показує, що ця технологія може більш ніж подвоїти доходи протягом першого року належного використання», — сказав Фаррух ТОіР.

За останні два роки ФАО надала підтримку майже 30 000 домогосподарств у найбільш важкодоступних населених пунктах уздовж лінії зіткнення — шляхом надання сіна, кормів для тварин, птиці та сільськогосподарської техніки. До кінця весни 2018 року гуманітарна допомога ФАО буде націлена на ще 5000 сімей, які зазнали значних втрат через військовий конфлікт у цьому регіоні.

Програма надзвичайної допомоги ФАО на сході України фінансується урядами Канади та Франції, а також власними ресурсами ФАО із загальною метою підвищення продовольчої безпеки понад 45 000 осіб, котрі проживають уздовж лінії зіткнення.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 жовтня 2019
Законопроект про об’єднання водокористувачів — зрошення на Півдні України реанімують
Наступного тижня у парламенті зареєструють законопроект про об’єднання водокористувачів. Про це повідомив, спілкуючись про ринок землі з...
14 березня 2019
Аграрії Херсонщини отримають для зрошення на 30% менше коштів від потреби
На 2019 рік потреба меліораторів Херсонщини у грошах на утримання каналів, насосних станцій та іншої інфраструктури сягає 1 мільярд 305,4 мільйона...
30 липня 2018
Інвестиції у зрошення окупляться аграріям за 8 років – експерт
Інфраструктура систем зрошення в Україні потребує великих капіталовкладень: лише при відновленні або модернізації існуючих систем (разом із...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...