ТОП-5 продуктів, які дорожчали в січні
ТОП-5 продуктів, які дорожчали в січні

За даними державного моніторингу першого місяця 2018 року найбільше подорожчали складові борщового набору — овочі та м'ясо. Такі дані оприлюднив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що ціна українського хліба в 2018 році постійно зростатиме.

Експерти Асоціації склали ТОП-5 продуктів харчування, які найбільше подорожчали. У гривневому еквіваленті перша п’ятірка виглядає наступним чином: сало, яловичина, філе й тушка курки, яйця.

«Перше місце посідає найулюбленіший продукт українців — сало, яке додало за січень майже 3,5 грн на одному кілограмі. Відтепер його середня ціна складає 72,2 грн. Для порівняння, у місті Києві сало подорожчало більш ніж на 5 грн і коштує вже 110,6 грн. Різниця між середньою ціною в Україні й ціною в місті Києві складає 38 грн на одному кілограмі», — пише Дорошенко.

Друге місце посіла яловичина з 2,8 грн на одному кілограмі. На сьогодні яловичина коштує 117,1 грн. У Києві яловичина з кісткою коштує у середньому 129,1 грн  за кілограм. Тобто, різниця у вартості кг становить 12 грн.

Третя сходинка за філе курятини, яке піднялося в ціні майже на 2 грн. Відтепер середня ціна по Україні — 91,5 грн за кілограм, тоді як у Києві — 93 грн», — зазначив він.

Четверте та п’яте місце поділили яйця і тушка курятини, котрі за січень додали майже по 1грн на кілограмі. Відтепер десяток яєць коштує майже 28 грн, а кілограм курки в тушці — 54,9 грн. Для порівняння, десяток яєць у місті Києві коштує дорожче, ніж у середньому по Україні, майже на 3 грн, а кілограм курячої тушки — майже на 2 грн.

Відсоткова ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали у січні, виглядає наступним чином: капуста, буряк, морква, картопля та пшоно. Лідером є капуста з 14%. На сьогодні її середня ціна, за даними Держстату, складає майже 5 грн за кілограм. У Києві капуста подорожчала на 16% і коштує майже 6 грн за кілограм. Тобто, різниця складає 1 грн», — розповів голова Асоціації.

За його інформацією, другим у цій номінації теж іде овоч із так званого «борщового набору» — буряк, який збільшився в ціні на 13%. На сьогодні його середня ціна в Україні складає 7 грн за кілограм. Для порівняння, у столиці середня ціна — 8,4 грн. Різниця — 1,4 грн на кілограмі.

Третє, четверте та п’яте місце розділили овочі з «борщового набору» — морква і картопля, а також пшоно, які подорожчали на 7%. Відтепер середня українська ціна моркви — 7,2 грн, картоплі — 6,4 грн, а пшона — 16 грн за кілограм. Що ж до Києва, то в столиці ці овочі коштують на 1 грн дорожче, ніж в Україні, а крупа — на 80 коп», — перерахував Дорошенко.

Серед продуктів, які подешевшали, варто відзначити гречку та цукор. Гречана крупа стала доступнішеою на 5%, або на 1 грн, а солодкий продукт — на 1%, або 16 коп.

Вірити чи ні державній статистиці — варто визначати кожному. Дані, які почала збирати з початку 2018 року Асоціація постачальників торговельних мереж, суттєво розходяться з державним моніторингом», — підсумував Олексій Дорошенко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 лютого 2018
Українські ціни на продукти зросли до європейських
Ціни на продукти в Україні зрівнялися з європейськими і продовжують рости. Про це йдеться в сюжеті телеканалу «1+1». Нагадаємо, що ціни...
20 січня 2018
Ціни на молоко зміняться найближчим часом
У першій декаді січня закупівельні ціни на молоко в Україні продовжили низхідний тренд. Про це повідомила Яна Музиченко аналітик Асоціації виробників...
11 січня 2018
Ціни на овочі з борщового набору в Україні за рік зросли в середньому на 37%
Ціни на овочі з борщового набору на українському ринку за рік зросли в середньому на 37%, випередивши зростання ціни на м'ясо, які збільшилися на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...