Стокгольм знизив ціну російського газу на 20—50 доларів — "Нафтогаз"
Стокгольм вирішив знизити ціну російського газу для «Нафтогазу»

Рішення Стокгольмського арбітражу знижує ціну російського газу для НАК «Нафтогаз України» на 20—50 доларів за тисячу кубометрів, у порівнянні зі старою формульною ціною. Про це повідомив головний комерційний директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, передає  «Інтерфакс-Україна».

«Ціна за зміненим контрактом буде істотно нижчою від ціни за старою формулою. Зараз різниця становить близько 20 доларів. Однак ця сума буде коливатися залежно від сезону. Наприклад, у другому кварталі різниця сягатиме 50 доларів, тому що в теплу пору року ринкові ціни на газ падають. Раніше формула була прив'язана до нафтопродуктів і не відображала ринкові тенденції в Європі», — сказав він.

Вітренко зазначив, що зараз вартість російського газу для «Нафтогазу», з урахуванням рішення Стокгольмського арбітражу, на 20—30 доларів нижча від вартості «блакитного палива», що закуповується на ринку Німеччини, за рахунок виключення транспортної складової.

За інформацією головного комерційного директора НАК, рішення арбітражу зобов'язує «Нафтогаз» закупити за принципом «бери або плати» у «Газпрому» в 2018 році 4 млрд куб. м газу, ці поставки можуть початися з березня.

Рішення Стокгольмського арбітражу базується на принципі, що ми повинні купувати у росіян половину своїх річних потреб в імпорті», — додав Вітренко.

Раніше повідомлялось, що «Нафтогаз України» цьогоріч закупить близько 4—5 мільярдівкубометрів газу у Росії та продовжить імпорт з європейського напрямку.

Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України» з кінця 2015 року не постачав газ із Росії. Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, Україна зобов'язана відновити постачання мінімальних обсягів газу з Росії відповідно до положення контракту «бери або плати».

Раніше Президент України Петро Порошенко заявляв, що Україна готова відновити закупівлі природного газу у Росії за умови його дешевизни та прозорості укладення відповідних договорів.

У «Нафтогазі» заявляли, що ціни на російський газ будуть «на рівні німецького ринку». 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 березня 2018
«Газпром» мусить повернути Україні $8,5 мільярда, — Гройсман
Росія має заплатити Україні понад $8,5 млрд за рішеннями Антимонопольного комітету України і Стокгольмського арбітражу. Про це заявив прем'єр-міністр...
2 березня 2018
«Газпром» хоче розірвати контракти з «Нафтогазом»
Голова правління «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що його компанія змушена негайно розпочати процедуру розірвання контрактів з...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...