В Україні збираються розводити раків вагою до 2 кг
На Херсонщині вирощуватимуть тропічних раків

В Україні збираються розводити раків вагою до 2 кг. Про це повідомяляє Комсомольская Правда.

Перефразовуючи мініатюру Жванецького, «сьогодні у нас маленькі раки, але українські. Але сьогодні. А ось завтра будуть великі, але австралійські. Але завтра».

За словами співробітників Херсонського аграрного університету, хороша новина в тому, що завтра може настати дуже скоро. Тут запропонували розводити членистоногих нового для України виду — австралійського красноклешневого рака. Вигода очевидна: ростуть вони дуже швидко, досягають великих  розмірів, при цьому не вимагають особливих умов.

Цей рак хороший тим, що він невибагливий до умов вирощування. Він може жити за низької кількості водню і навіть у стоячій воді», — розповів викладач кафедри водних ресурсів ХДАУ Юрій Воличенко.

Над технологією розведення екзотичної тварини працюють на кафедрі водних біоресурсів ХДАУ. Уже на етапі вивчення у дослідників вийшло на практиці виростити величезних раків, найбільший важив аж 187 грамів. І це всього за три місяці.

Взагалі природне середовище проживання цих раків — води Австралії і Нової Гвінеї. Зустрічаються популяції в Південній Африці, Ізраїлі та Мексиці. Найкомфортніша для них температура 25—28 °С. Вирощувати таких раків у нас планують у два етапи: взимку — в штучному середовищі, а влітку випускати у відкриті водойми, щоб вони там дозріли.

Херсонські учені впевнені в перспективах вирощування цих тропічних раків на півдні України. Щоправда, для цього потрібна спеціальна технологія, не схожа ні на жодну з наявних. Адже перевіреними методами поки навіть звичайних річкових раків вирощувати у нас проблематично. Перш за все, через дорогі енергоресурси. Для того, щоб втілити всі ідеї, на базі аграрного університету навіть побудують навчально-практичний комплекс. А в Міністерстві освіти і науки України готові допомогти з можливостями отримати базове фінансування на наукові експерименти за результатами атестації.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 березня 2018
Рис може стати брендом Херсонщини
На Херсонщині аграрії впроваджують нові технології вирощування риcу, щоб заповнити «нішу рисівництва». Про це пише  oleshky.ua.cit з...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...