Які портові зернові термінали відкриються в 2018 році
Які портові зернові термінали відкриються в 2018 році

За оцінкою Міністерства аграрної політики і продовольства, валовий збір зерна в Україні у 2017 році складе 62 мільйони тонн. Які нові потужності запрацюють, повідомляє видання «Порти України».

Нагадаєм, що НІБУЛОН спустив на воду нове судно для перевантаження зерна.

Найбільший інвестиційний проект не тільки в морській галузі, але, схоже, і в Україні, сьогодні реалізує компанія «М. В. Карго» за допомогою Адміністрації морських портів України в порту «Південний». Компанія будує новий зерновий термінал потужністю 5 млн тонн на рік із ємностями для одноразового зберігання 290 тис. т. зернових.

Підтримку їй надає американська компанія Cargill, яка в подальшому викупить частку в побудованому об’єкті й стане оператором і ключовим клієнтом терміналу. Кредитне фінансування закупівель та будівництва здійснюють ЄБРР і Міжнародна фінансова корпорація.

До речі, Cargill Inc. — найбільша світова компанія, що інвестує в харчове виробництво. Її дохід (у 2016 році — $107,1 млрд) перевищує ВВП України ($93,27 млрд).

Компанія «М. В. Карго» також веде будівництво нового причалу №25 довжиною 436 м із глибиною 16 м, який зможе приймати судна класу Post-Panamax дедвейтом понад 100 тис. т.

Днопоглиблювальні роботи в акваторії порту «Южний» контролює Адміністрація морських портів України.

Вартість всього проекту, включаючи днопоглиблення, — $ 150 млн. Він реалізується за графіком — роботи ведуться цілодобово, вже виконано понад половину обсягу робіт. Завершення будівництва заплановано на перше півріччя 2018 року.

Продовжить свій поетапний розвиток в порту «Південний» і найбільший у країні зерновий термінал «ТІС-Зерно». Термінал сьогодні є лідером в країні за обсягами перевалки. У 2016—2017 МР він перевалив 5,8 млн т зернових. Рекорд місячної навантаження було встановлено в серпні 2017 року – 800 тис. т.

У 2018 року там планують побудувати додаткові ємності для зернових на 75 тис. т. одноразового зберігання. В цілому пропускна спроможність терміналу зросте ще на 1 млн т. У подальших планах компанії будівництво нового причалу для прийому кейпсайз, розширення залізничних потужностей і доведення річний пропускної спроможності до 15 млн т.

В Одеському морському порту компанія «Бруклін-Київ» спільно з АМПУ реалізує великий проект нового зернового терміналу потужністю 4,5 млн т. Будівництво триває з 2012 року і повинно було завершитися в 2016 році. Але АМПУ, яка повинна була побудувати новий причал 1-z, призначений для роботи зернового терміналу, не вклалася в намічені терміни. Інвестору довелося організовувати перевалку зерна через причал розташованого по сусідству контейнерного терміналу.

Однак сьогодні в учасників проекту є впевненість, що у 2018 році причал завдовжки 340 м буде зданий в експлуатацію, а компанія «Бруклін Київ» додасть до своїх ємностей для зберігання зернових ще 12 силосів місткістю 72 тис. т. Це дозволить компанії нормалізувати свою роботу і наростити потужність терміналу як мінімум на 1 млн т на рік.

У тому ж Одеському порту компанія «Олімпекс Купе» будує четверту чергу свого терміналу. Її потужність — орієнтовно близько 1 млн тонн на рік. Вже закуплена і до кінця нинішнього року має запрацювати нова потужна суднонавантажувальних машина з новітньою системою пилоподавлення. Вона зможе працювати як в експортному, так і в імпортному варіанті, наприклад, приймаючи зерно з річкового тоннажу. У лютому 2018 року планується завершення будівництва 12 силосів ємністю 60 тис. т одноразового зберігання.

У Миколаєві реконструюється Миколаївський комбінат хлібопродуктів, придбаний групою компаній OREXIM. Старі складські ємності на 62 тис. т. переобладнуються, за рахунок нових силосів, що є більш потужними і призначені для одночасного зберігання зерна до 120 тис. тонн, а для шроту, макухи — до 30 тис. т. На причал Миколаївського морського порту, де працює стивідорна компанія групи OREXIM, буде виведена галерея, і вже влітку 2018 роки там планується запуск зернового терміналу потужністю 2 млн т на рік.

У морському порту «Чорноморськ» компанія «Трансгрейнтермінал» у 2018 році планує завершити будівництво першої черги свого терміналу. Зокрема, будуть здані силоси на 75 тис. т одноразового зберігання. Потужність першої черги — приблизно 1,5 млн т на рік.

В акваторії порту «Октябрськ» будує зерновий термінал компанія «Евровнешторг». До кінця нинішнього року вона планує запустити побудований за власний рахунок підхідний канал і морський причал довжиною 280 м із глибинами «на виріст» у 12,5 м (глибини БДЛК поки 10,3 м), а на початку наступного року — першу чергу терміналу зі складськими ємностями на 90 тис. тонн одноразового зберігання. Орієнтовна потужність першої черги терміналу — 1 млн тонн. В цілому ж проект передбачає наростити потужності до 4 млн т на рік із ємностями одноразового зберігання в 190 тис. т.

Нарешті, вже згадана вище компанія «Новотех-Термінал» повинна добудувати свій зерновий комплекс в Одеському порту, довівши його до проектної потужності 3 млн т зерна на рік.

У підсумку 2018 рік може стати рекордним в історії України за обсягом введених в експлуатацію термінальних зернових потужностей — 14 млн т і ємностей для одноразового зберігання на 916 тис. т.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 серпня 2018
В 7-ми регіонах аграрії завершили збирати ранні зернові
В Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Полтавській та Закарпатській областях завершено збирання ранніх зернових...
24 квітня 2018
Україна в 2018/19 МР експортує 43 млн т зерна – прогноз
У 2018/19 маркетинговому році (МР) обсяг експорту зернових культур з України може зрости на 6% у порівнянні з показником, очікуваним за підсумками...
13 лютого 2018
Пропозиція зернових у світі сягнула рекордного показника за всю історію
Згідно з останніми прогнозами ФАО, обсяг виробництва зернових у світі в 2017 році значно перевищив обсяг, прогнозований у грудні. По це йдеться в...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...