Великі агрохолдинги заморозили сплату ПДВ — Кутовий
Великі агрохолдинги заморозили сплату ПДВ — Кутовий

У грудні аграрії сплатили близько 3 млрд ПДВ, в січні — 11 млн грн, в лютому — 23 млн грн. Про це повідомив глава парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий.

"Яким чином зараз виглядає ситуація зі сплатою ПДВ аграріями? Вона фактично заморожена. Згідно з цифрами ДФС, в грудні аграрії сплатили близько 3 млрд ПДВ, в січні — 11 млн грн, в лютому — 23 млн грн", — повідомив Кутовий.

Особливо оперативно, за словами народного депутата, зорієнтувалися в цій ситуації великі агрохолдинги.

Чекаючи змін спецрежиму в цьому році, вони всі свої операції пов'язані з ПДВ здійснили в минулому році, зазначив Кутовий.

"Фактично великі аграрії створили собі "подушку безпеки", якою зараз користуються. Катастрофічної ситуації в секторі на сьогодні в зв'язку з цим немає — великий резерв був накопичений в грудні", — зазначив народний депутат.

За його словами, всі зараз на ринку вичікують, якими будуть фінальні умови по ПДВ для аграріїв.

Перше, що, на його думку, точно має бути зроблено — це уніфікація чинного розщеплення ПДВ.

"З точки зору обліку воно дуже ускладнює сплату податку. Вранці ви везете добриво на поле, а ввечері зелену масу на ферму. Складно розподілити всі ці операції за наявності трьох варіантів сплати податку", — пояснив Кутовий.

За його словами, Мінфін повинен зробити необхідні розрахунки.

"І взагалі ми все повинні вирішувати разом з Мінфіном. На жаль, в минулому році ця робота випала. У нас була позиція аграрного комітету, була позиція податкового комітету, і у нас було окреме життя Мінфіну. Ми собі щось обговорювали і планували, а потім приходив Мінфін і говорив, що на жаль, це все не працює", — сказав глава профільного комітету, підкресливши, що взаємодії між депутатами, Мінфіном і МінАПК не вистачало.

Також він нагадав, що через скасування податкових пільг для аграріїв з галузі вимивається близько 20 млрд грн.

"У квітні ми очікуємо вийти на остаточну позицію по спецрежиму. Коли він запрацює? Я вважаю, що всі ці зміни можуть запрацювати з другого півріччя ", — підсумував Кутовий.

Економічна правда

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 квітня 2016
Тарас Кутовий: Якщо хтось очікував феєричних входів у міністерство, то цього не відбудеться...шоу не буде
Новопризначений міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий ступив офіційно на посаду. У своєму першому виступі перед командою...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...