Кабмін встановить нові порядки блокування податкових накладних
Кабмін встановить нові порядки блокування податкових накладних

Попри норми закону №2245-VІІІ про припинення блокування податкових накладних та обов'язки ДФСУ реєструвати заблоковані раніше НН, багато хто з них так і не пройшли реєстрацію після 2 січня 2018 року. Про це повідомляє Телеграф.

Для накладних, за якими підприємства до 1 грудня минулого року не встигли подати свої пояснення або оскаржити блокування в суді, доведеться чекати постанови Кабміну про новий порядок блокування.

Як повідомила партнер Crowe Horwath AC Ukraine, член правління Громадської ради при ДФС Ольга Богданова, ця постанова вже пройшло коридори Мінфіну і зараз проходить узгодження на рівні експертів, зокрема й парламентського податкового комітету.

За даними ДФС, станом на 1 грудня 2017 року було заблоковано 44,8 тис. податкових накладних на загальну суму 2,1 млрд грн. Це ті, які підпадають під «амністію» й мали б бути розблоковані.

До 17 січня 2018 року було вирішено розблокувати понад 35 тис. на майже на 1,7 млрд грн, а реально вже пройшли реєстрацію 32,4 тис. Ще 2,7 тис. документів очікують появи ліміту на ПДВ-рахунках. Справа в тім, що виникли проблеми, наприклад, з урахуванням розрахунків коригування (РК), які зменшують зобов'язання по ПДВ у продавця. Бізнес скаржиться, що навіть після повідомлення про розблокування таких розрахунків у підприємств стан рахунку не змінюється.

Одне з важливих технічних нововведень готується до порядку зміни поняття операційного дня. Зараз можна реєструвати ПН до 23.00, зокрема у вихідні або святкові дні. Новий порядок дозволить реєстрацію тільки з 8.00 до 20.00 й тільки в робочі дні. У вихідний день шлюз буде відкриватися, тільки якщо 15-й день припадає на вихідний день. Наприклад, 14-го в суботу шлюз працювати не буде, а 15-го в неділю — з 8.00 до 20.00.

Як пояснюють податківці, додатковий вільний час їм потрібно для обробки всіх запитів, що надходять. Хоча бізнесу це незручно, оскільки вдень дуже високе завантаження серверів і через кабінет платника зайти майже неможливо.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...