В Україні запрацював Центр юридичної допомоги фермерам
Запрацював Центр юридичної допомоги фермерам України

За ініціативи члена Ради Івана Слободяника почав працювати центр Юридичної допомоги фермерам при Асоціації фермерів і приватних землевласників України (АФЗУ). Про це повідомляє Новости Украины.

«У фермерів об’єктивно немає часу занурюватися в юридичні глибини через заклопотаність оперативною діяльністю, тим паче в Україні доволі недосконале законодавство, яке ще й часто змінюється. Тому важливо вчасно звертатися до юристів. Щоб допомогти членам асоціації, ми створили Центр юридичної допомоги фермерам, який надасть можливість отримати первинну юридичну допомогу. Окрім того, у випадку рейдерської загрози ми зможемо публічно підняти проблему в ЗМІ і задіяти наявні антирейдерські штаби як на національному, так і на регіональному рівні», — підкреслив Іван Слободяник.

За його словами, найчастішими проблемами є зазвичай питання, пов’язані із земельними правовідносинами, зокрема, відносинами з місцевими Держгеокадастрами.

Ці бюрократичні установи сьогодні фактично розпоряджаються землею с/г призначення і свідомо затягують процедури, або взагалі незаконно відмовляють фермерам в укладанні чи продовженні договорів оренди. До того ж і досі залишається невирішеною проблема врегулювання правового статусу земельних ділянок наданих фізичним особам у 90 роках минулого століття для створення фермерського господарства, зокрема, передача у спадщину таких ділянок. До цього додається також проблема з діяльністю так званої адміністративної комісії Мін’юсту, яка стає дуже вправним інструментом із «віджимання» майна та землі господарств рейдерами», — зазначив Іван Слободяник.

Окремо поширена і давня проблема для АПК — це рейдерство. Мін’юст у минулому році створив так звані Антирейдерські аграрні штаби, але вони лише приймали звернення та проіснували три місяці. Є успішний досвід створення аграрної самооборони в Кіровоградській і Дніпропетровській областях, коли фермери змогли захиститися від рейдерів, які вступили у зговір з місцевими правоохоронцями та владою.

До речі, частенько рейдери використовують такий інструмент тиску, як відкриття кримінальних справ проти фермерів, з усіма відповідними наслідками: обшуками, допитами і навіть арештами. Тому фермерам потрібно проводити превентивні міри, щоб мінімізувати ризики таких атак. Необхідно завжди бути готовим до «непроханих гостей», які можуть завітати зненацька, — працівники СБУ, Нацполіції, ДФС, інспектори праці тощо.

Завжди треба пам’ятайте, що ви і ваші співробітники не зобов’язані відповідати на будь-які питання «силовиків» без відповідної повістки й за відсутності адвоката. Також не зберігайте важливі документи в приміщенні, де ведеться діловодство вашого підприємства, тим паче не зберігайте їх вдома. Створюйте резервні копії на електронних носіях, щоб після ймовірного вилучення техніки ви змогли отримати доступ до документів.

Також  юристи радять сільгоспвиробникам звертати увагу на договір оренди земельних ділянок.

Основні рекомендації, які слід враховувати за укладання договорів оренди.

1. Договір повинен обов’язково містити всі основні умови передбачені Законом України «Про оренду землі».

2. Слід чітко виписати механізми зміни умов договору в частині збільшення/зменшення орендної плати, продовження дії договору після закінчення строку, на який його було укладено, при зміні власника (орендодавця), припинення дії договору.

3. Важливо ретельно перевіряти земельну ділянку на предмет наявності подвійної оренди.

4. Рекомендуємо прошивати та пронумеровувати кожну сторінку договору, на кожній сторінці повинен міститися підпис орендодавця із зазначенням прізвища, ім’я та по батькові прописом. Це дасть змогу уникнути тверджень недобросовісних орендодавців про, начебто, непідписання договору.

5. Найкращий спосіб убезпечити себе від небажаних наслідків, хоча й не самий дешевий, це засвідчувати підписи сторін договорів нотаріально. Також не зволікайте з державною реєстрацією договорів.

Це лише найбільш загальні та універсальні поради. Більш детальну інформацію, у разі виникнення проблеми, можна отримати за телефоном Центру юридичної допомоги фермерам при Асоціації фермерів та приватних землевласників України: 066-381-14-51 або 097-285-04-01.

Центр юридичної допомоги фермерам покликаний забезпечувати сільгоспвиробників безкоштовною первинною юридичною допомогою і можливим подальшим супроводом.

Окрім того, АФЗУ організовує семінари, які присвячуємо найактуальнішим проблемам, — від взаємовідносин з контролюючими та правоохоронними органами, до інструментів фінансування фермерських господарств.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 лютого 2018
Фермерам не варто спати спокійно – деталі механізму розподілу «мільярду» на дотації
Уряд готує бюджетну «бімбу» для фермерського сектору. Нагадаємо, що наразі в напівтаємному режимі без участі громадськості (як це...
23 січня 2018
В Україні створюватимуть фермерську модель господарювання
Серед пріоритетів Мінагрополітики є стимулювання фермерського руху та створення успішної моделі господарювання в Україні — формування...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...