Яким буде цей сезон для виробників яблук
Яким буде цей сезон для виробників яблук

Яким буде наступний сезон для виробників яблук, що буде з цінами та чому маркетинг — найперший пріоритет? Думками з цього приводу ділиться економіст інвестиційного центру ФАО Андрій Ярмак.

Нагадаємо, що в Україні стають популярними ожинові плантації.

Наразі яблуко, в середньому, на 65—75% дорожче, ніж рік тому. А що ж буде наступного сезону? Андрій Ярмак привів десять висновків:

1. Рекордний збір яблук в Україні в 2018 році, за умови, що не буде повторення ситуації з приморозками на початку травня, які випадають у середньому раз на 7—10 років.

2. Рекордне виробництво очікується також у Польщі.

3. Відновлення виробництва, як мінімум до обсягів 2016 року очікується в інших країнах ЄС, а в країнах «нового ЄС» — зростання виробництва.

4. Зусилля з диверсифікації експорту в поточному сезоні завмерли, і замирають ще більше по мірі зростання цін. Шкода, бо саме цього сезону можна було б виходити на нові ринки найбільш успішно, адже проблеми з пропозицією — в усіх країнах. Відповідно, в кінці року знову почнемо шукати нових покупців, але буде трошки пізно.

5. До кінця поточного сезону яблуко буде ще дорожчати, фактично вбиваючи внутрішнє споживання. В травні споживання яблука в Україні, я думаю, буде найнижчим за останні п'ять років. Негатив високих цін буде впливати на споживання і в наступному сезоні.

6. Це хороші новини для виробників черешні, суниці садової та інших ранніх ягід, адже висока ціна на яблуко в травні та червні буде додатково стимулювати споживання ягід.

7. Перші ранні яблука врожаю 2018 року будуть дуже дорогими та принесуть чималі зиски виробникам.

8. Стрімке падіння ціни розпочнеться вже у вересні, й триватиме увесь сезон.

9. А тепер скандальний прогноз: я майже переконаний, що ціна на яблуко в жовтні 2018 року буде вищою, ніж ціна на яблуко в квітні 2019 року. Знову ж таки, якщо не буде природних аномалій під час виробництва.

10. Я думаю, що ціни в новому сезоні можуть впасти настільки, що ледве будуть перекривати поточні витрати. Але тут багато залежить від ефективності виробництва та, особливо, маркетингу.

Основний висновок: маркетинг — основний пріоритет. Причому, маркетинг має бути професійним, а не базарним, типу «у нас найсмачніші або найчистіші яблука в світі», бо брехня не продається.

Продається те, що ви можете довести. Чилі продає свій імідж «найчистішого» виробника плодоовочевої продукції, бо є ідеально ізольованою країною: Тихий океан, пустеля Атакама, Анди та Антарктида оточують країну з різних боків. Чилі також має дуже жорстку систему відслідковування всіх обробок, і власний, значно суворіший стандарт ChiliGAP. А «найсмачнішими в світі» свої яблука вважають всі без винятку країни. Тому це — абсолютно безперспективний аргумент», — розповів Андрій Ярмак.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 січня 2018
Українські томати та яблука поїдуть до Малайзії
Під час торгової місії українських виробників продуктів харчування в Майлайзію було досягнуто домовленостей про постачання українських томатів та...
12 січня 2018
Ціни на яблука й цитрусові пішли на спад
Ціни на фрукти, головним чином — на яблука й цитрусові, після новорічних свят пішли на спад. Про це повідомляє info.shuvar. Найбільше...
3 січня 2018
Хто купував українські яблука протягом минулого року
Україна за підсумками січня — листопада 2017 р. експортувала 19,69 тис. т яблук, груш і айви на суму $5,62 млн. Про це свідчать дані Державної...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...