Ціни на світовому молочному ринку збережуть низхідний тренд у І кварталі 2018 року
У І кварталі 2018 року ціни на світовому молочному ринку збережуть низхідний тренд

Закупівельні ціни на молоко в Україні на кінець 2017 року відповідали світовим тенденціям і демонстрували низхідний тренд. Про це повідомляє AgroTimes.

Основною причиною того було зниження експортних цін на молочну продукцію, які були драйвером протягом року, бо внутрішній ринок не дає можливості високих продажів, зазначила аналітик Асоціації виробників молока Яна Музиченко.

За інформацією IFCN, виробництво молока у світі у 2017 році зросло на 2,3% (попередні дані). Зокрема, у грудні виробництво зросло на 2,8%.

Послаблення попиту на вершкове масло на тлі зростання виробництва молока у світі у другій половині 2017 року призвело до зниження цін практично на всю лінійку біржових молочних продуктів. Як наслідок — середня ціна на молоко у світі в листопаді опустилася до $35/100 кг. Це найнижчий показник за останні 14 місяців.

Водночас ціни на молоко в Україні у грудні просіли в межах 10—20 коп/кг в залежності від якості та об’єму поставки. 

Екстра-ґатунок на кінець грудня коштував 10,13 грн/кг (з урахуванням ПДВ), що на 5 коп. нижче ціни початку місяця. За вищий ґатунок переробники платили в середньому 9,2 грн, а за перший – 9 грн/кг. 

За прогнозами експертів, у І кварталі 2018 року на світовому молочному ринку залишиться тренд зниження цін. Середня ціна може опуститися до $31—33/100 кг. Все залежатиме від обсягу виробництва молока в ЄС, Новій Зеландії та рішення Єврокомісії щодо запасів сухого знежиреного молока.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...