Кабмін до кінця місяця запустить програми бюджетної підтримки для аграріїв
Програми бюджетної підтримки для аграріїв запустять до кінця січня

Кабінет Міністрів України в рамках виконання завдань розвитку аграрного сектору удосконалює програми підтримки агросектору й розширює можливості агропідприємств, перш за все в частині доступу аграріїв до наявних фінансових ресурсів. Про це сказав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час наради з питань розвитку агросектору, передає Кабмін.

Він підкреслив, що ключові напрямки роботи — підтримка тваринництва, передусім, створення нових комплексів та збільшення поголів’я, цільова підтримка фермерів, а також підтримка підприємств сільськогосподарського машинобудування з метою збереження та нарощування кількості робочих місць у цій сфері та забезпечення аграріїв якісною технікою вітчизняного виробництва.

«Найближчими тижнями маємо запустити в роботу програми підтримки — щоб ми дійшли до кожного господарства в Україні й довели, як можна використовувати наявний ресурс», — сказав глава уряду.

У контексті розвитку тваринництва, учасники наради відзначили, що спектр інструментів підтримки доволі широкий: від безпосередньо бюджетної дотації на розвиток молодняка до запровадження ефективного кредитування створення нових тваринницьких комплексів з можливістю компенсації тіла кредиту і встановлення ефективної кредитної ставки. Умови застосування наявних можливостей гнучкі й залежатимуть від кон’юнктури ринку та запиту суспільства. Водночас, цільові регуляції, які дозволять зробити затребуваний фінансовий продукт, доступним і ефективним мають бути сформовані вже до кінця січня.

Головне, щоб наприкінці 2018 року у нас були фонди і поголів’я, максимально збільшені, й насичений (власною якісною продукцією) ринок», — сказав прем’єр-міністр.

В контексті підтримки фермерства, голова уряду звернув увагу на необхідність якнайшвидшого опрацювання механізмів запровадження ефективного кредитування, механізмів компенсації вартості техніки — за умов придбання техніки для конкретного господарства, а також підтримки кооперативів.

Таким чином ми запустимо механізми реальної виробничої підтримки. Та одночасно ми передбачаємо відповідальність фермера за чесну реєстрацію землі й худоби. Важливо не затягувати час. Всі постанови уряду мають бути ухвалені до кінця січня. Ресурсів (підтримки) достатньо», — сказав Володимир Гройсман.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...