АМПУ оновила Стратегію розвитку морських портів до 2038 року
АМПУ оновила Стратегію розвитку морських портів до 2038 року

Адміністрація морських портів України представило проект актуалізованої Стратегії розвитку морських портів України на період до 2038 року. Про це повідомляють Порти України.

Підставою для актуалізації Стратегії розвитку морпортів стало завершення короткострокового періоду розвитку морських портів (до 2018 року); події, пов'язані з анексією Криму і закриттям п'яти морських портів; російська окупація частини території Донецької та Луганської областей; значна переорієнтація і втрата вантажопотоків, особливо транзитних; приведення положень Стратегії у відповідність з основними принципами реалізації Національної транспортної стратегії до 2030 року та інші фактори.

У рамках актуалізованої Стратегії здійснено аналіз наявних вантажопотоків, стану морських портів, їхніх основних переваг та недоліків, а також сформовано прогноз вантажопотоків, зокрема, на основі звітів Міжнародного валютного фонду World Economic Outlook.

Цілями оновленої Стратегії є розвитку портової галузі, спрямоване на забезпечення потреб зовнішньої торгівлі країни; підвищення ефективності використання наявних потужностей у морпортах і збалансований розвиток нових з достатньою пропускною здатністю наземної інфраструктури; поліпшення сервісу в морпортах і забезпечення оптимальної логістики вантажів.

Досягти зазначених цілей передбачається за допомогою збалансованого розвитку та ефективного використання портових потужностей на інноваційній основі (пріоритетний напрямок 1), забезпечення конкурентоспроможної логістики і поліпшення сервісу в морських портах (пріоритетний напрямок 2), оптимізації системи управління в сфері морських портів (пріоритетний напрямок 3).

Одним із найважливіших завдань, які стоять перед ДП "Адміністрація морських портів України" (АМПУ) в рамках реалізації оновленої Стратегії, стане підготовка Генерального плану розвитку морських портів.

Генплан забезпечить чітке визначення шляхів розвитку галузі й особливо морських портів як у морській частині, так і наземній (перевантажувальні потужності, підхідні шляхи та енергопостачання).

Це забезпечить можливість розробки документа, здатного відобразити загальну картину розвитку морегосподарського комплексу.

Розробником проекту акта є Міністерство інфраструктури.

Зауваження та пропозиції до проекту акта можуть надсилатися зацікавленими юридичними та фізичними особами протягом 30 днів з дня опублікування в Департамент реформування та функціонування морського й річкового транспорту Міністерства інфраструктури», — сказано у повідомленні.

Чинна 25-річна Стратегія розвитку портів до 2038 року розроблена в 2013 році на виконання Закону України "Про морські порти".

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 липня 2018
Морські порти зменшили експорт зернових на 10,3%, – АМПУ
У першому півріччі 2018 року експорт зернових вантажів через морські порти України скоротився, в порівнянні з відповідним періодом минулого року, на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...