З 1 лютого українському бізнесу відкриються ринки 42 країн — деталі
З 1 лютого українському бізнесу відкриються ринки 42 країн — деталі

З 1 лютого 2017 року Україна отримає розширений доступ до ринків 42 країн світу, повідомляє Експрес. Це стане можливим завдяки приєднанню України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські (Пан-Євро-Мід) преференційні правила походження. Відповідний інструмент про приєднання нашої країни до цієї Конвенції передали у депозитарій Конвенції — Генеральному секретаріату Ради ЄС. Таким чином Україна стане повноправним учасником Конвенції вже з 1 лютого 2018 року, повідомила прес-служба Мінекономрозвитку.

За оцінками Мінагрополітики, за 3—5 років частка експорту переробленої продукції повинна перевищити сировинну.

Конвенція Пан-Євро-Мід — це інструмент, розроблений Європейським Союзом для співпраці зі своїми торговельними партнерами, а також останніх між собою. Вона була ухвалена в 2012 році за ініціативою Європейського Союзу. Зараз Пан-Євро-Мід об’єднує країни ЄС, ЄАВТ, Туреччину, Албанію, Боснію і Герцеговину, Македонію, Сербію, Чорногорію, Алжир, Єгипет, Ізраїль, Йорданію, Ліван, Марокко, Палестину, Сирію, Туніс, Фарерські острови, Молдову. В процесі приєднання до Конвенції перебуває Грузія. 

Дивитися інфографіку до теми: 2017 рік: ключові цифри та події аграрної галузі

Участь України в Конвенції сприятиме створенню умов для спрощення торгівлі та збільшення українського експорту. Це також дозволить розширити обсяги наших товарів на ринках третіх країн, з якими укладено угоди про вільну торгівлю, а саме в ЄС, ЄАВТ (Європейська асоціація вільної торгівлі), Чорногорії, Молдові й Македонії.

Приєднання України до Пан-Євро-Мід сприятиме зростанню нашого експорту не тільки в ЄС, а й на ринки третіх країн. Українським товарам буде розширено доступ на ринки 42 країн і територій, що диверсифікує експорт з України. Також процес приєднання до Конвенції дає можливість бізнесу вже сьогодні планувати свою діяльність на перспективу.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...