Тернопільський нардеп вимагає зменшити оподаткування українських аграріїв
Тернопільський нардеп вимагає зменшити оподаткування українських аграріїв

Народний депутат з Тернопільщини від фракції БПП, член Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Микола Люшняк вкотре виступив на захист сільськогосподарських виробників. Про це повідомляє новий портал «Погляд».

Народний обранець спільно із ще двома депутатами ініціював законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення ставки податку на додану вартість для сільськогосподарських підприємств». У поданому документі пропонується зменшити ставку ПДВ на продаж та постачання сільськогосподарської продукції на митній території України з 20 до 7%.

З 1 січня цього року втратила чинність стаття 209 Податкового кодексу України, яка регламентує умови застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ сільськогосподарськими підприємствами. У зв’язку з цим сільгоспвиробники, які зареєстровані як суб’єкти спеціального режиму оподаткування, тепер змушені сплачувати ПДВ за високими ставками. Крім того, через таке необдумане рішення за останні місяці значно подорожчали основні продукти харчування. Так, загальні темпи росту цін на м’ясо становлять понад100,8%", — пояснює він.

За словами народного депутата, прийняття поданого  законопроекту сприятиме розвитку національних сільськогосподарських підприємств та забезпечить справедливе оподаткування виробників с/г продукції.

Пропоноване в законопроекті зменшення ставки ПДВ збільшить обігові кошти, які можна буде спрямувати на розвиток виробничої та інвестиційної діяльності сільськогосподарських підприємств. Також це збереже попит на продукцію та допоможе ліквідувати поширені схеми ухилення від сплати податку. Понад те, реалізація цього законопроекту не потребує збільшення видатків з державного бюджету", — наголошує Микола Люшняк.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 січня 2018
Прийнято закон щодо відшкодування ПДВ для платників податків із Тимчасового реєстру
Уряд схвалив законопроект, який врегульовує питання щодо відшкодування ПДВ для платників податків, які подали заяви до 01 лютого 2016 року та не...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...