Аграріям пропонують нові інструменти фінансування
Аграріям пропонують нові інструменти фінансування

Окрім традиційних кредитів банки пропонують сільськогосподарським виробникам інструменти безресурсного фінансування – авальовані векселі та інші інструменти. Про це розповіла виконавчий директор Національної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

Нагадаємо, що один із банків отримав €50 млн для кредитування малого і середнього бізнесу.

За словами Коробкової, векселі значно дешевші у порівнянні з кредитами й забезпечують надійність у розрахунках аграріїв із постачальниками добрив, засобів захисту рослин та інших необхідних матеріалів (з їхньою допомогою фінансують аграріїв Райффайзен Банк Аваль, Креді Агріколь, ПУМБ, Прокредитбанк).

Ще одним інноваційним інструментом вона називає аграрні розписки, які з’явилися на ринку минулого року.

З допомогою розписок агропідприємства отримують фінансування під заставу майбутнього врожаю. Для фермера, який не має ліквідного майна для надання у заставу під кредит, це іноді єдиний спосіб отримати фінансування», ‒ розповіла виконавчий директор асоціації.

Та відмітила, що для кредитора аграрні розписки також передбачають низку переваг – зобов’язання прив’язується до конкретної земельної ділянки і відображається у публічно відкритому реєстрі аграрних розписок, законодавчо зафіксовані права щодо моніторингу вирощування врожаю та відсторонення заставодавця від процесу у випадку порушення технології.

Навіть передача ділянки в оренду іншій особі не порушує права кредитора на врожай, який вирощується на ній. Передбачена також прискорена процедура виконавчого провадження у випадку порушення зобов’язань за аграрною розпискою. Недоліками агророзписок поки що є тривала процедура нотаріального оформлення та недостатньо розвинена інфраструктура», ‒ пояснила Коробкова.

За її словами, деякі банки пропонують агро-клієнтам інструменти торгового фінансування експортно-імпортних операцій – акредитиви, гарантії, факторинг.

Зазвичай ними користуються великі компанії. Відсутність культури використання (а часто й бажання вникати у суть) таких інструментів є одним із чинників, які обмежують доступ невеликих агропідприємств до зовнішніх ринків», ‒ підсумувала Олена Коробкова.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 грудня 2017
Кредитування аграрного сектору склало 60,5 млрд грн
Аграрії отримали кредитів на 60,5 млрд грн на кінець жовтня. Про це повідомила у ексклюзивному інтерв’ю «Банки...
19 грудня 2017
Стало відомо, коли буде створена Служба фінансових розслідувань
Міністр фінансів Олександр Данилюк представив звіт результатів роботи Міністерства фінансів за 2017 рік. Про це повідомляє AgroPolit.com. Нагадаємо,...
16 грудня 2017
Держлісагентство не використало 25 млн грн усупереч гучним заявам про недофінансування
В 2017 році до Бюджету України буде повернуто 25 млн грн, які Державне агентство лісових ресурсів України не спромоглося освоїти всупереч усім гучним...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...