В Україні не сертифікований жоден органічний виробник
Жоден органічний виробник в Україні не пройшов сертифікацію

Україна входить до 20 країн світу з найбільшим земельним банком під органічним виробництвом. Про це повідомляє прес-служба BRDO.

Площа сертифікованої органічної землі складає понад 410 тис. га, що становить лише 1% від загального об’єму с/г угідь. Український ринок органічної продукції має величезний потенціал, але розвиток стримується відсутністю ефективного регулювання галузі.

Відповідний Закон досі не запрацював, тому жоден вітчизняний виробник не є сертифікованим за українським законодавством, а органічна продукція нерідко стає об’єктом фальсифікації.

Шляхи вирішення проблем ринку представники влади, бізнесу та експертних кіл обговорили 30 листопада під час регіонального круглого столу в Луцьку «Органічне виробництво: нові можливості для МСБ та сталого розвитку сільських територій».

Позитивним зрушенням із боку держави є прийняття Концепції розвитку фермерського господарства від 13.09.2017, що визначає пріоритетність розвитку органічного виробництва і запроваджує місцеві цільові програми підтримки. Зокрема, у Волинській, Житомирській та Чернігівській областях. Мета — стимулювання переходу господарств на виробництво органічної продукції.

Відкриваючи захід, перший заступник голови Волинської ОДА Олександр Степанцов відзначив: «Сільське господарство є однією з пріоритетних галузей для Волині. Особливо органічна продукція, що має високу додану вартість, створює нові робочі місця і кращу якість життя для наших громадян. На Волині реалізується програма підтримки органічних виробників, в рамках якої підприємцям компенсується 50% витрат на сертифікацію органічного виробництва. Вже сьогодні 17 місцевих операторів ринку пройшли сертифікацію за міжнародним стандартом і експортують до Європи».

На ринку дійсно спостерігається позитивна динаміка. Порівняно з 2011 р., кількість операторів органічного ринку збільшилась на 65% — до 400 суб’єктів. Виробниками продукції є 210 з них. При цьому така кількість виробників в Україні складає лише 0,61% від їхньої кількості в Іспанії (понад 34 тис.) та 0,84% в Німеччині (понад 25 тис.). 

Офіс ефективного регулювання BRDO провів аналіз регулювання галузі та презентував його у Зеленій книзі. Кабінетом міністрів прийнята лише 1/3 актів, передбачених Законом України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини». Нормативні прогалини на ринку органіки призводять до численних порушень і не дозволяють розвиватись органічному виробництву.

Унікальність у тому, що ринок розвивається в умовах абсолютної недієвості чинного законодавства у сфері органіки. Відповідний закон в Україні не запрацював, як наслідок — жоден український виробник не сертифікований за українським законодавством. 100% органічного ринку сертифіковано за іноземними стандартами, а відтак Держпродспоживслужба не може проконтролювати відповідність продукції. Через це товари на полицях наших магазинів часто стають об’єктом фальсифікації», — зазначив керівник сектору “Сільське господарство” BRDO Андрій Заблоцький, презентуючи результати дослідження.

Понад те, сегмент органічного сільського господарства взагалі не відображається державною системою статистики. Прогалини законодавства унеможливлюють створення самого органу з оцінки відповідності (сертифікації) у сфері органічного виробництва. Як наслідок, відсутній і реєстр виробників органічної продукції.

Водночас попит на українську органічну продукцію на зовнішніх ринках зростає. Експорт нашої продукції у 2016 р. досяг 73 млн євро, продемонструвавши зростання на 20 млн євро на рік. Серед основних імпортерів органіки з України — Німеччина, Польща, Британія, Австрія, Італія та Швейцарія. 47% експорту складають зернові, серед інших вагомих позицій — насіння, олійні культури, молочні продукти та мед.

Сьогодні сертифікація для експортерів органічної продукції з України є доволі складною процедурою та відбувається за еквівалентним стандартом, а частка органіки в загальному агроекспорті становить лише 0,5%. За умови, якщо Україна досягне визнання рівнозначності стандартів із міжнародними у сфері органічного виробництва та обігу, це значно спростить умови ведення бізнесу та збільшить виробничий та експортний потенціал України.

На цьому також наголосив ключовий експерт EU4Business|FORBIZ Джошуа Бадах: «Зважаючи на свої природні умови, Україна має величезний потенціал на ринку органічної продукції, яка є дуже затребуваною в Європі. Щоб повноцінно реалізувати його на міжнародному ринку, необхідно створити зрозуміле регуляторне поле й гармонізувати українське законодавство з європейськими стандартами. Це залучить додаткові інвестиції, позитивно вплине на зайнятість населення і розвиток сільських територій. Украй важливо створити більш сприятливі умови для роботи бізнесу та заохочення підприємництва до органічного виробництва».

Під час заходу також можна було ознайомитися із бізнес-кейсом «Фермерське господарство (органічне рослинництво)», котрий розроблено та представлено серед інших 23 кейсів на Платформі ефективного регулювання PRO www.regulation.gov.ua.

Участь у заході також взяли директор Департаменту продовольства Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Микола Мороз, директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко, начальник Головного управління Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів у Волинській області Богдан Лозинський, директор Волинської філії ДУ «Інститут охорони ґрунтів України» Микола Зінчук, представники експертних та бізнесових кіл регіону.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...