В Україні майже вдвічі поменшало виробників морозива
Кількість виробників українського морозива зменшилась удвічі

Концентрація на ринку морозива буде посилюватися: невеликі компанії будуть згортати виробництво, а великі виробники морозива зміцнювати свої ринкові позиції. Про це повідомляють експерти Pro-Consulting, передає UBR.

Зараз в Україні виробляють морозиво близько 30 підприємств, хоча ще років 5—6 тому їх було не менше 50. Кількість гравців скоротилася зокрема після анексії Криму та окупації територій на сході країни.

При цьому деякі гравці перенесли свої потужності з Донецького регіону на орендні майданчики.

Останні політичні та економічні зміни в країні сприяли посиленню концентрації на українському ринку морозива. Зараз до 90% ринку утримують не більше 10 компаній.

Решта 18—20 гравців — дрібні виробники, котрі випускають до 4 тис. т морозива в рік.

Концентрація на ринку морозива буде посилюватися: невеликі компанії будуть згортати виробництво, а великі виробники морозива продовжать реалізовувати антикризові заходи й зміцнювати свої ринкові позиції.

В Україні випускають понад 900 видів морозива. Частка експорту морозива від загального обсягу виробництва становить 6%, при цьому імпорт заморожених солодощів не перевищує 1%.

Основними країнами-споживачами українського морозива є Молдова, Росія та Ізраїль.

З 2016 року їхня сумарна частка в загальному обсязі експорту в натуральному вираженні склала 88,2%.

У 2017 році виробництво морозива в Україні збільшиться на 5—6%, проти показників 2016 року в основному за рахунок нарощування експортних поставок.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 листопада 2018
Українське морозиво відповідає вимогам ДСТУ – дослідження
Асоціація українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» спільно з підприємствами в жовтні 2018 року в черговий раз протестували...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...