Аграрії все частіше використовують форвард для залучення коштів — опитування
Аграрії все частіше використовують форвард для залучення коштів — опитування

Аграрії все більше обирають форвард як надійний фінансовий інструмент залучення грошей під майбутній урожай. Про це йдеться в матеріалі Latifundist.com «Форвард: як аграріям отримати вигоду — методологія від А до Я».

«Форвардний контракт дає можливість планувати, оскільки він передбачає поставку в якийсь період часу за ціною не нижче від ринкової. Аграрій впевнений у цьому і не думає про ціну після збору врожаю. Що розвиненіша економіка, то більше людей користуються форвардними контрактами, замість того, щоб торгувати на споті. Вони страхують виробників, дають їм впевненість і дозволяють мати горизонт планування», — розповідає агроексперт Олег Нів'євський.

У порівнянні з іншими механізмами, наприклад, банківськими кредитами, у форварда є солідна перевага. По-перше, аграрії отримують кошти для проведення робіт під заставу майбутнього врожаю.

По-друге, розрахунок проводиться за ринковими цінами.

Видання нагадує: форвард на українському аграрному ринку вже «відсвяткував» своє десятиріччя. На початку 2000-х держава вперше застосувала такий інструмент і поклала функцію закупівлі зерна за форвардом на Державну спеціалізовану бюджетну установа (ДСБУ) «Аграрний фонд». Його основним завданням було здійснення інтервенційних закупівель для формування державного запасу зерна. Резерв створювався з використанням як форвардних контрактів, так і спотових закупівель. Однак за рахунок того, що ДСБУ «Аграрний фонд» часто виходив на ринок з інтервенціями, продавав борошно за цінами нижчими від ринкових і вів неефективну господарську діяльність, підприємство дуже швидко загрузло в боргах і стало скорочувати обсяги форвардних закупівель.

«Друге дихання» аграрні форварди в Україні отримали після 2013 року, коли уряд створив нове підприємство — ПАТ «Аграрний фонд».

Чому ставку роблять саме на форвард, керівник ПАТ Андрій Радченко пояснює так:

Протягом 3 років «Аграрний фонд» вдало працює за форвардною програмою — багато фермерських господарств із задоволенням нею користуються. Щорічно зростає кількість малих і середніх фермерських господарств серед наших клієнтів. Раніше їм здавалося, що «Аграрний фонд» — це «чорний ящик», і вони боялися сюди приходити, але сьогодні фермери із задоволенням співпрацюють з нами».

У порівнянні з іншими, форвардна програма ПАТ «Аграрний фонд» має низку істотних відмінностей. Перше — рішення щодо видачі коштів по форвардної програми з моменту отримання пакету документів приймається максимально оперативно, як правило, протягом 5 днів. Друге — наявність чіткого набору вимог до аграріїв. Третє — форвард може бути як із прив'язкою до курсу долара, так і без неї. Вони відрізняються процентною ставкою.

Аграрії отримують оборотні кошти під майбутній урожай. До переваг також відноситься те, що форвард може бути, як з прив'язкою до курсу долара, так і без неї. Вони відрізняються, перш за все, процентною ставкою. При закупівлі врожаю 2017 року, процентні ставки були — від 15% до 18% (з прив'язкою до курсу долара), 22,5-27,5% — без прив'язки», — розповів раніше про стандартні умови надання форварда в інтерв'ю Latifundist.com керівник департаменту малого та середнього бізнесу ПАТ «Аграрний фонд» Юрій Меленчук.

До того ж лінійка продукції під форвард із кожним роком у компанії зростає: крім пшениці, кукурудзи, жита, гречки на 2018-й рік додали ще три нові позиції (ячмінь, овес і горох жовтий).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 листопада 2021
Україна позичить €250 млн у компанії Cargill — постанова Кабміну
8 листопада 2021 року на засіданні уряду було затверджено умови залучення €250 млн від американської компанії Cargill Financial Services...
11 жовтня 2020
Озвучено 5 дієвих порад для фермерів щодо форвардних контрактів
Головний редактор Kurkul.com Микола Сирота озвучив 5 порад для аграріїв, які допоможуть прийняти зважене рішення щодо форвардних...
21 грудня 2017
Доля дрібних фермерів в форвардних програмах виросла на 20%
У порівнянні з 2016 роком, частка «дрібних» контрактів у «портфелі» ПАТ «Аграрний фонд» зросла на 20%. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...