Ухвалено законопроект про сільську медицину
Законопроект про сільську медицину ухвалено

Парламент прийняв у другому читанні проект закону №7117 «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості». Про це повідомляє Кабінет Міністрів України.

За прийняття закону проголосувало 280 депутатів. Цей законопроект є частиною медичної реформи і дає можливість разом із місцевою владою вирішити нагальні проблеми сільської медицини: відсутність лікарів, погано обладнані амбулаторії та ФАПи.

Сільська медицина сьогодні

Понад13 мільйонів українців мешкає в селах. Лікарі ж не хочуть туди їхати, бо сільська медицина фінансується за залишковим принципом, а у сільських амбулаторіях та ФАПах немає навіть найнеобхідніших умов. Так, наприклад, в 71% українських ФАПів взагалі відсутнє водопостачання, в 75% — немає водовідведення, а в 82% сільських амбулаторій відсутні санвузли.

23 тисячі сіл і селищ мають 4 тисячі амбулаторій та 12 700 ФАПів. Зараз вони, як правило, перенаправляють пацієнтів у районну або обласну лікарні, де є кваліфікована допомога. Для порівняння: в усьому світі первинна ланка в сільській місцевості ефективно працює і вирішує на місці до 80% медичних звернень.

Що зміниться в сільській медицині

Передусім первинна медицина в селі мусить стати доступною і якісною. Тому медичні практики мають стати автономними та самокерованими (для цього вже ухвалено закон про автономізацію, він набув чинності). Не менш важливо для медичних практик в селах отримати реальне фінансування — і це зроблять закони №№6327, 6604 (“Гроші ходять за пацієнтом”). Медики в селах зможуть заробляти гідні гроші.

Крім того, в селах потрібно перепланувати мережі, побудувати або дообладнати амбулаторії. Майже всюди треба вирішувати питання громадського транспорту та доїзду пацієнтів до лікарів. Все це — ресурси. І законопроект №7117, внесений на розгляд парламенту Президентом, забезпечить 5 мільярдів гривень на підсилення інфраструктури на селі протягом двох років.

Завдяки цим інвестиціям сільські громади зможуть:

- збудувати нові амбулаторії з можливістю проживання родини лікаря,

- закупити автомобілі, щоб лікарі могли пересуватися між селами,

- оновити обладнання амбулаторій,

- забезпечити швидкісний інтернет.

Законопроект №7117 є частиною медичної реформи і дає можливість разом із місцевою владою вирішити нагальні питання. Багато громад вже кажуть, що вони готові надавати свої будинки лікарям за 1 гривню — тобто лікар не буде витрачатися на оренду і його зарплата буде ще вищою, ніж у місті.

Наша загальна мета — щоб лікар в селі надавав первинну медичну допомогу на тому самому рівні, що і в місті.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

12 грудня 2017
Українці їдять мед з антибіотиками
Окремі українські експортери меду намагаються продавати за кордон неякісний продукт, але його повертають в Україну та продають на внутрішньому ринку....
16 листопада 2017
Ухвалено законопроект про сільську медицину
Парламент прийняв у другому читанні проект закону №7117 «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...